Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Ny analyse af FLAURA2: Tagrisso plus kemo viser flotte resultater selv efter progression

ELCC: Førstelinjebehandling med Tagrisso (osimertinib) plus kemoterapi ser ud til at give en overlevelsesfordel for patienter med EGFR-muteret ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) efter sygdomsprogression sammenlignet med Tagrisso alene.

Det viser opdaterede data for samlet overlevelse (OS) fra fase III-studiet FLAURA2.

Resultaterne blev præsenteret på European Lung Cancer Congress (ELCC) torsdag den 21. marts, drejer sig om post-progressionsresultater og opdaterede data for OS.

I studiet deltog patienter med behandlingsnaiv EGFR-muteret (Exon 19 deletion/L858R) avanceret NSCLC og en WHO performancestatus på 0 eller 1. Den ene gruppe patienter modtog Tagrisso 80 mg én gang dagligt plus CTx (pemetrexed plus cisplatin eller carboplatin) i fire cyklusser hver tredje uge og derefter Tagrisso 80 mg dagligt plus pemetrexed hver tredje uge. Den anden gruppe patienter modtog monoterapi med Tagrisso 80 mg dagligt.

Behandlingen fortsatte indtil progression/seponeringskriterium, og efterfølgende behandling skete efter investigatorens valg. Sekundære endepunkter inkluderede tid fra randomisering til første efterfølgende behandling (TFST), tid til anden progression (PFS2), tid til anden efterfølgende behandling (TSST) og OS. 

Ved primær data cutoff (3. april 2023) havde 123 ud af de 279 patienter (44 procent), der fik Tagrisso plus kemoterapi, afbrudt behandlingen. For de patienter, der modtog Tagrisso-monoterapi gjaldt det 151 ud af 278 patienter (54 procent).

Blandt disse patienter begyndte 46 procent i Tagrisso plus kemo-gruppen en efterfølgende behandling, mens det gjaldt 60 procent af patienterne i monoterapi-gruppen. Her var oftest tale om kemoterapi (65 procent mod 82 procent).

TFST var 0,73 (0,56, 0,94), mens PFS2,1 og TSST var henholdsvis 0,70 (0,52, 0,93) og 0,69 (0,51, 0,93).  OS-resultaterne forblev umodne, og der blev ikke nået statistisk signifikans ved den anden interimanalyse (41 procent modenhed ved data cuttoff 8. januar 2024).

Der blev dog observeret en tendens til en OS-fordel på cirka halvanden måned i Tagrisso plus kemo-gruppen (hazard ratio, 0,75). Fordelen var konsistent på tværs af foruddefinerede undergrupper.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.