Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

LDCT-screenede personer lever længere end ikke-screenede

ELCC: Personer, der deltager i lavdosis CT (LDCT) screening for lungekræft, har lavere risiko for død end den generelle befolkning. Det viser en stor, polsk undersøgelse.

Formålet med det nye studie, som blev præsenteret på European Lung Cancer Congress (ELCC) den 22. marts, var at vurdere den 10-årige samlede overlevelse hos mennesker, der har gennemgået LDCT-screening, sammenlignet med en matchet ikke-screenet kontrolgruppe. 

I undersøgelsen analyserede den polske forskergruppe data fra  fra databasen NFZ omhandlende 43.686 patienter i alderen 50-75 år. Undersøgelsesgruppen bestod af 7.281 personer, der gennemgik LDCT-lungekræftscreening i pilotprogrammet Pomeranian Lung Cancer Screening Program, der blev udført i årene 2009-2011, samt matchede kontroller fra den generelle polske befolkning.

Data om komorbiditet og overlevelse hos programdeltagerne og den generelle befolkning blev indsamlet fra National Health Found-registret, der dækker medicinske tjenester for næsten alle polske borgere.

Overlevelsen og komorbiditeterne for de 7.281 deltagere i PPLCSPP og 36.405 matchede kontroller blev udvalgt fra befolkningen på 9,81 mio. mennesker fra NFZ-registret ud fra variablerne alder, køn, kroniske og akutte sygdomme, neoplasmer, demografiske indikatorer vedrørende antallet af læger per 10.000 indbyggere og den gennemsnitlige månedsløn på bopælen. Patienterne blev fulgt i mindst ti år for hændelser, der krævede behandling og sygdomme, og for død. 

En multivariat analyse viste, at:

 • Der var en gavnlig effekt på langtidsoverlevelse hos de personer, der deltog i screeningsstudiet (hazard ratio (HR) = 0,653).
 • Faktorer, der påvirker overlevelsen negativt, var lungekræftdiagnose (HR = 5,141), slagtilfælde (HR = 2,451), kolorektalcancer (HR = 2,166), hjertesvigt (HR = 2,061), kronisk nyresygdom (HR = 2,044), brystkræft (HR = 1,837), KOL (HR = 1,766), åreforkalkning (HR = 1,503) og diabetes (HR = 1,471).
 • Ti-årsoverlevelsen for screeningsgruppen var 86,9 procent, mens den hos kontrolgruppen var 81,3 procent. 

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.