Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


“Det er meget pænt og ikke noget, man ser ved kemoterapi. Det er ikke resultater, der kommer til at ændre klinisk praksis, men det er teoriskabende resultater, fordi det rykker ved den gængse antagelse," siger Jens Benn Sørensen.

Neoadjuverende immunterapi forlænger overlevelsen uanset antal behandlingsserier

ELCC: Perioperativ Opdivo (nivolumab) forlænger den hændelsesfri overlevelse ved resektabel ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) sammenlignet med kemoterapi. Effekten er til stede uanset, hvor mange serier immunterapi, patienterne får forud for kirurgi.

Det viser en eksplorativ analyse fra fase III-studiet CheckMate 77T (abstract #LBA2), der blev præsenteret ved en Mini Oral Session onsdag på den europæiske lungekræftkongres ELCC.

Fordelen ved at behandle med neoadjuverende nivolumab var også til stede, selvom deltagerne havde modtaget under fire serier immunterapi forud for kirurgi. Det kan give klinikere og patienter mere ro i maven, når patienter er nødt til at afbryde neoadjuverende behandling, eksempelvis grundet toxicitet, siger Jens Benn Sørensen, overlæge på Rigshospitalets onkologisk afdeling.

“Det er glimrende at se, fordi man ellers kunne være i tvivl om, hvilken effekt patienterne får af behandlingen, når de ikke modtager alle tre serier, som er standarden herhjemme. Nu skal vi ikke længere være lige så bekymrede for konsekvenserne, når patienterne ophører behandlingen før tid,” siger han.

Den nye eksplorative analyse fra CheckMate 77T inkluderede 461 voksne med ubehandlet, resektabelt stadium IIA-IIIB NSCLC, som blev randomiseret 1:1 til at modtage enten nivolumab plus kemoterapi og  efterfølgende adjuverende nivolumab eller placebo plus kemoterapi efterfulgt af adjuverende placebo.

Forskerne undersøgte herefter på de kliniske effekter alt efter, om deltagerne havde modtaget fire serier neoadjuverende terapi eller mindre end fire serier. For størstedelen af de deltagere, der ophørte den neoadjuverende behandling før tid, var årsagen behandlingsophøret toxicitet.

Rykker ved gængs opfattelse 

Blandt patienter, der gennemførte fire serier af neoadjuverende behandling blev både den hændelsesfrie overlevelse (EFS) og den patologisk komplette responsrate (PCR) forbedret i nivolumab-armen versus i kemoterapi-armen.

For patienter, der havde fået færre end fire serier immunterapi, og som efterfølgende fik foretaget en kirurgisk resektion, var PCR 35 procent i nivolumab-gruppen versus nul procent i placebo-gruppen. Det er en yderst flot rate, siger Jens Benn Sørensen.

“Det er meget pænt og ikke noget, man ser ved kemoterapi. Det er ikke resultater, der kommer til at ændre klinisk praksis, men det er teoriskabende resultater, fordi det rykker ved den gængse antagelse.”

“Mange klinikere og patienter er bekymrede for, hvad konsekvenserne er ved at udsætte de sidste immunterapi-serier eller ophøre tidligere - særligt fordi vi ikke har meget erfaring med neoadjuverende terapi herhjemme, fordi det ikke har været godkendt i særlig lang tid.”

Mangler stadig svar

CheckMate 77T differentierer dog ikke imellem, hvilke patienter, der har fået henholdsvis en, to eller tre serier immunterapi, og derfor er det svært at sige, hvor stor forskel der er på effekten i de tre situationer, siger Jens Benn Sørensen.

“Vi mangler helt klart flere informationer om, hvorvidt det nytter lige meget uanset, om der er givet en, to eller tre serier. Det kunne være meget interessant at se, hvilken forskel der er på outcome på eksempelvis én serie og tre serier.”

For viser det sig, at outcome er tæt på at være det samme ved færre serier, stiller det spørgsmål ved,  hvorvidt der reelt er behov for at fuldføre de tre eller fire serier, som er standarden.

“Jeg er meget nysgerrig på de granulerede data, for hvis eksempelvis to serier også har en god effekt, så rejser det spørgsmålet om, om vi overhovedet behøver at give tre-fire serier,” siger Jens Benn Sørensen.

Herhjemme anbefalede Medicinrådet i vinteren 2023 at anbefale nivolumab kombineret med kemoterapi som neoadjuverende behandling til patienter med NSCLC i stadium II-IIIA med høj risiko for tilbagefald og PD-L1-udtryk ≥ 1 procent. Vurderingen var foretaget på baggrund af fase III-studiet CheckMate-816, som demonstrerede en klinisk fordel ved nivolumab plus kemoterapi i forhold til EFS og PCR.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.