Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


“Det er meget pænt og ikke noget, man ser ved kemoterapi. Det er ikke resultater, der kommer til at ændre klinisk praksis, men det er teoriskabende resultater, fordi det rykker ved den gængse antagelse," siger Jens Benn Sørensen.

Neoadjuverende immunterapi forlænger overlevelsen uanset antal behandlingsserier

ELCC: Perioperativ Opdivo (nivolumab) forlænger den hændelsesfri overlevelse ved resektabel ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) sammenlignet med kemoterapi. Effekten er til stede uanset, hvor mange serier immunterapi, patienterne får forud for kirurgi.

Det viser en eksplorativ analyse fra fase III-studiet CheckMate 77T (abstract #LBA2), der blev præsenteret ved en Mini Oral Session onsdag på den europæiske lungekræftkongres ELCC.

Fordelen ved at behandle med neoadjuverende nivolumab var også til stede, selvom deltagerne havde modtaget under fire serier immunterapi forud for kirurgi. Det kan give klinikere og patienter mere ro i maven, når patienter er nødt til at afbryde neoadjuverende behandling, eksempelvis grundet toxicitet, siger Jens Benn Sørensen, overlæge på Rigshospitalets onkologisk afdeling.

“Det er glimrende at se, fordi man ellers kunne være i tvivl om, hvilken effekt patienterne får af behandlingen, når de ikke modtager alle tre serier, som er standarden herhjemme. Nu skal vi ikke længere være lige så bekymrede for konsekvenserne, når patienterne ophører behandlingen før tid,” siger han.

Den nye eksplorative analyse fra CheckMate 77T inkluderede 461 voksne med ubehandlet, resektabelt stadium IIA-IIIB NSCLC, som blev randomiseret 1:1 til at modtage enten nivolumab plus kemoterapi og  efterfølgende adjuverende nivolumab eller placebo plus kemoterapi efterfulgt af adjuverende placebo.

Forskerne undersøgte herefter på de kliniske effekter alt efter, om deltagerne havde modtaget fire serier neoadjuverende terapi eller mindre end fire serier. For størstedelen af de deltagere, der ophørte den neoadjuverende behandling før tid, var årsagen behandlingsophøret toxicitet.

Rykker ved gængs opfattelse 

Blandt patienter, der gennemførte fire serier af neoadjuverende behandling blev både den hændelsesfrie overlevelse (EFS) og den patologisk komplette responsrate (PCR) forbedret i nivolumab-armen versus i kemoterapi-armen.

For patienter, der havde fået færre end fire serier immunterapi, og som efterfølgende fik foretaget en kirurgisk resektion, var PCR 35 procent i nivolumab-gruppen versus nul procent i placebo-gruppen. Det er en yderst flot rate, siger Jens Benn Sørensen.

“Det er meget pænt og ikke noget, man ser ved kemoterapi. Det er ikke resultater, der kommer til at ændre klinisk praksis, men det er teoriskabende resultater, fordi det rykker ved den gængse antagelse.”

“Mange klinikere og patienter er bekymrede for, hvad konsekvenserne er ved at udsætte de sidste immunterapi-serier eller ophøre tidligere - særligt fordi vi ikke har meget erfaring med neoadjuverende terapi herhjemme, fordi det ikke har været godkendt i særlig lang tid.”

Mangler stadig svar

CheckMate 77T differentierer dog ikke imellem, hvilke patienter, der har fået henholdsvis en, to eller tre serier immunterapi, og derfor er det svært at sige, hvor stor forskel der er på effekten i de tre situationer, siger Jens Benn Sørensen.

“Vi mangler helt klart flere informationer om, hvorvidt det nytter lige meget uanset, om der er givet en, to eller tre serier. Det kunne være meget interessant at se, hvilken forskel der er på outcome på eksempelvis én serie og tre serier.”

For viser det sig, at outcome er tæt på at være det samme ved færre serier, stiller det spørgsmål ved,  hvorvidt der reelt er behov for at fuldføre de tre eller fire serier, som er standarden.

“Jeg er meget nysgerrig på de granulerede data, for hvis eksempelvis to serier også har en god effekt, så rejser det spørgsmålet om, om vi overhovedet behøver at give tre-fire serier,” siger Jens Benn Sørensen.

Herhjemme anbefalede Medicinrådet i vinteren 2023 at anbefale nivolumab kombineret med kemoterapi som neoadjuverende behandling til patienter med NSCLC i stadium II-IIIA med høj risiko for tilbagefald og PD-L1-udtryk ≥ 1 procent. Vurderingen var foretaget på baggrund af fase III-studiet CheckMate-816, som demonstrerede en klinisk fordel ved nivolumab plus kemoterapi i forhold til EFS og PCR.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.