Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Tagrisso plus kemo virker bedre mod CNS-metastaser end Tagrisso alene

Tagrisso (osimertinib) plus kemoterapi har en bedre effekt mod metastaser i centralnervesystemet (CNS) hos patienter med EGFR-muteret avanceret ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) end Tagrisso alene.

Sådan lyder konklusionen i fase III-studiet FLAURA2, som viser, at kombinationen af Tagrisso og kemoterapi forsinker CNS-progression uafhængigt af CNS-metastasestatus ved behandlingens start.

I studiet, som er publiceret i Journal of Clinical Oncology, har forskere fra Dana-Farber Cancer Institute, Boston, USA, undersøgt CNS-effektivitet af førstelinje Tagrisso plus kemoterapi over for Tagrisso-monoterapi hos patienter med EGFR-muteret avanceret NSCLC i henhold til baseline CNS-metastasestatus.

Patienterne blev randomiseret til enten Tagrisso plus platin-pemetrexed eller Tagrisso-monoterapi indtil sygdomsprogression eller seponering. Hjernescanninger blev udført hos alle patienter ved baseline og progression og ved planlagte vurderinger indtil progression for patienter med baseline CNS-metastaser.

I alt havde 118 af 279 patienter (behandlet med kombinationen) og 104 af 278 patienter (behandlet med monoterapi) ≥én målbar og/eller ikke-målbar CNS-læsion og var inkluderet i CNS's fulde analysesæt (cFAS). Henholdsvis 40 ud af 118 patienter og 38 ud af 104 patienter havde ≥én målbar CNS-mållæsion og var inkluderet i datasættet for post hoc evaluering af respons (cEFR).

Resultaterne viser, at:

 • I cFAS var hazard ratio (HR) for CNS-progression eller død 0,58 (95 procent CI, 0,33 til 1,01).
 • Hos patienter uden baseline CNS-metastaser var HR for CNS-progression eller død 0,67 (95 procent CI, 0,43 til 1,04).
 • I cFAS var CNS objektive responsrater (ORR'er; 95 procent CI) 73 procent (kombination; 64 til 81) versus 69 procent (monoterapi; 59 til 78).
 • I alt havde 59 procent mod 43 procent CNS komplet respons (CR).
 • I cEFR var CNS ORR'er (95 procent CI) 88 procent (73 til 96) mod 87 procent (72 til 96). 
 • 48 procent mod 16 procent af patienterne i de to grupper havde CNS CR.

Dataene understøtter kombination af Tagrisso og kemoterapi som en ny førstelinjebehandling til patienter med EGFR-muteret avanceret NSCLC, inklusive dem med CNS-metastaser, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.