Kombinationsbehandlingerne bringer os til en helt anden verden af responsrater, siger Edyta Urbanska. Foto: Søren Osgood
Lovende data for immunterapi i kombination
WCLC18: En af de største nyheder på årets WCLC er, at man er begyndt at se positive resultater for behandlinger, der kombinerer immunterapi med både kemoterapi og antistoffer mod ikke-småcellet lungekræft (NSCLC). Det fortæller afdelingslæge på Onkologisk Klinik, Rigshospitalet, Edyta Urbanska.
”Kombinationsbehandlingerne bringer os til en helt anden verden af responsrater. Normalt ligger responsraten for immunterapi på 30-40 procent, men med kombinationsbehandlingerne kan vi nå op på over 80 procent. Der er flere problemstillinger ved behandlingen, f.eks. toksicitet, administrering og økonomiske betragtninger, men de studier, der er blevet præsenteret, viser, at det er muligt,” siger hun.
I maj i år gav de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, en accelereret markedsføringstilladelse til Keytruda (pembrolizumab) i kombination med kemostofferne pemetrexed og carboplatin til behandling af tidligere ubehandlet metastatisk nonsquamous NSCLC. Baggrunden for godkendelsen var overbevisende data for tumorresponsrater og progressionsfri overlevelse (PFS) fra studiet KEYNOTE-021.
Resultaterne fra KEYNOTE-021 viser, at kombinationsbehandlingen gav en objektiv responsrate (ORR) på 55 procent sammenlignet med 29 procent alene med kemostofferne. Den gennemsnitlige progressionsfri PFS var 13,0 måneder ved tilsætning af pembrolizumab versus 8,9 måneder med kemoterapi alene.
På årets WCLC blev data for en længere opfølgning på gennemsnitligt 18,7 måneder præsenteret onsdag eftermiddag (lokal tid). Her viser dataene en ORR på 57 procent med Keytruda plus kemo mod 32 procent med kemo alene. PFS blev signifikant forbedret med Keytruda plus kemo versus kemo alene, med en gennemsnitlig PFS på 19,0 måneder versus 8,9 måneder.
Den gennemsnitlige samlede overlevelse (OS) blev ikke nået.
Ambitionerne stiger år for år
Langt den største gruppe – omkring 50 procent – af patienter med NSCLC har dissemineret (spredt) sygdom på diagnosetidspunktet. De ser ud til at have særlig god gavn af immunterapi, fortæller Edyta Urbanska.
”Cirka 30 procent af patienter i stadie 4 kan have gavn af immunterapi i førstelinje, da det er mere effektiv end kemoterapi. Det vil sige, at ikke alle patienter i stadie 4 har supergod gavn af immunterapi. De 30 procent, der får immunterapi i førstelinje er defineret ved at have et PD-L1-udtryk på over 50 procent. Andre patienter i stadie IV kan få immunterapi senere i behandlingen,” siger hun.
Immunterapi har været brugt til lungekræft i to-tre år, og for hvert år der går, stiger de mål, man sætter sig, fortæller Edyta Urbanska.
”Der er mange flere lyspunkter, end der var for to år siden, og også mange flere spørgsmål, der rejser sig. Fra kongres til kongres har man højere og højere ambitioner,” siger hun.