Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

NYHEDSANALYSE:

Tests er vejen frem – og de er hverken dyre eller rocketscience 

WCLC18: På WCLC har vi fået dokumenteret, at test slet ikke behøver være så dyre og heller ikke besværlige.

I går dokumenterede et studie, at simpel biopsi fungerer tilfredsstillende i forbindelse med én særlig behandling, og i Yokohama er der ligefrem et dansk studie, der viser at simpel blodprøvetagning sagtens kan dokumentere behovet for en anden terapi.

Pointen her – og i andre studier - er, at tests ikke er et helvede på jord, og at de heller smasker hospitalsafdelingernes budgetter. Tværtimod betaler hospitalerne højest tænkeligt for meget i dag, fordi de vælger den dyreste løsningen, fremfor løsninger, der bare fungerer. 

Tilbage er at minde om, hvor vigtige tests er for den fremtidige kræftbehandling:

Det er vigtigt for den danske offentlighed – for at vise, at sundhedsvæsenet gør alt for at sikre, at de rette patienter får den dyre behandling. Altså at vi ikke spilder skatteydernes penge, og at test altså ikke er anledningen til fyringer på kræftafdelingerne.

Det er også vigtigt for patienterne – så vi ikke giver dyr medicin til patienter, der ikke har udbytte af den. Det er signalet til patienterne om, at kræftafdelingerne tænker sig om og tilpasser behandlingerne akkurat til dem.

Men det er sandelig også vigtigt for forskningen og muligheden for at udvikle nye og bedre lægemidler – det kommer til at blive nemmere i fremtiden, simpelt hen fordi vi i kraft af testninger ved meget mere om patienterne.

Selv lægerne er ofte resistente overfor tests. Selv lægerne er tilbøjeligt til at undgå tests.

Men det altså ikke vejen frem – tværtimod: Vi skal benytte enhver lejlighed til at indsamle viden om patienterne.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift