Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Tusindvis af kræfttilfælde kan undgås hvis færre ryger

Hvis rygning ophører med at eksistere, kan over 142.000 kræfttilfælde i Danmark forhindres på cirka 30 år, heraf næsten 84.000 tilfælde af lungekræft.

Det viser en undersøgelse, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Cancer, og som forskere i Kræftens Bekæmpelse har været med til at lave.

Forskerne bag undersøgelsen har også beregnet, hvad der vil ske, hvis andelen af rygere begynder at falde, så den i 2030 er nede på fem procent, og derefter falder yderligere til to procent i 2040. Det vil forhindre 85.000 kræfttilfælde frem til 2045.

Hvis alle disse ting indføres i Danmark, vil det forhindre 60.000 kræfttilfælde i Danmark, viser undersøgelsen. Så det er bare om at komme i gang, mener Niels Them Kjær, der er projektchef for tobak i Kræftens Bekæmpelse.

"Vi ved godt, at rygning giver kræft, men det er alligevel chokerende at se, hvor mange mennesker det drejer sig om. Jeg håber, den her undersøgelse kan være en øjenåbner for regeringen, så vi kan få en handlingsplan mod tobak. Vi ved, hvad der skal til for at færre ryger, så lad os komme i gang," siger Niels Them Kjær i en pressemeddelelse.

Forskerne har beregnet tallene ved hjælp af beregningsmodellen Prevent, som er blevet fodret med en række forskellige data om blandt andet rygevaner og befolkningsvækst og om de kræftformer, som kan skyldes rygning. Det er blandt andet lunge-, spiserørs- og blærekræft.

Prevent-modellen er en fremskrivningsmodel, og derfor er den behæftet med usikkerhed, understreger forskerne bag undersøgelsen. Til gengæld er styrken, at der indgår mange data i beregningerne, og at Prevent-modellen kan medregne den tidsforskydning, der vil være mellem en forandring i rygevaner og kræftforekomsten.

I dag er 16 procent af danskerne dagligrygere, og sådan har det været i flere år.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift