Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Alle lande bør indføre tobaksafgifter hvis dødeligheden skal ned

WCLC2018: Hvis færre skal dø på grund af rygning, kræver det, at alle lande indfører afgifter på tobak. Sådan lød den utvetydige besked på WCLC's åbningsceremoni søndag aften.

Beskeden kom fra en af de førende stemmer inden for globale konsekvenser af rygning, epidemiolog og professor i sygdomskontrol Prabhat Jha, som er grundlægger af Centre for Global Health Research på St. Michael's Hospital i Toronto.

Prbhat Jha's oplæg centrerede sig omkring hans udgivelse i New England Journal of Medicine i 2014. Studiet afslørede blandt andet, at rygning er skyld i ti tabte leveår, at rygestop giver endnu mere gavn, end man tidligere troede, samt at den bedste måde at få folk til at holde op med at ryge på, eller undgå at de starter med at ryge, er at indføre afgifter på tobak.

Siden artiklen blev udgivet, har Prabhat Jha fortsat med at styrke beviserne for sine fund. Han har blandt andet gjort opmærksom på, at selvom det tyder på, at der er en lille nedgang i rygning i mange lande, og at det samlede tobakssalg er faldet, sker udviklingen ikke hurtigt nok til at føre til signifikante ændringer i dødelighed.

Og det er der brug for, hvis FN's ’Sustainable Develpoment Goals’ skal nås. Målene indebærer, at der skal ske en 30 procents reduktion i dødstilfælde som følge af kroniske sygdomme, inklusiv kræft, hjertesygdom, lungesygdom og hjertestop. Prabhat Jha mener, at det er næsten matematisk umuligt at nå det mål uden en stor nedgang i cigaretforbruget.

"Det er ikke relateret til e-cigaretter eller øget opmærksomhed. Den største indflydelse på reduceret rygning har været højere priser som følge af meget større afgifter. Det er hovedbudskabet. Målet om en 30 procents reduktion for kroniske sygdomme kommer ikke til at blive opnået uden, at der er en vedvarende nedgang i rygning, som kun kan blive opnået i ved en stor afgiftsstigning overalt. Det vil være den enkeltstående intervention, som vil være mest effektiv," siger Prabhat Jha.

Han arbejder nu med at kvantificere faren ved tobak i cirka 20 lande med en samlet befolkning på omkring to milliarder. Et af målene er at udvide målingen af dødsårsager og risikofaktorer i befolkningerne i lav- og middelindkomstlande.

Prabhat Jha arbejder også som leder af Million Death Study i Indien, som hjælper med at karakterisere årsagerne til tidlig død og risikofaktorer, som inkluderer rygning, alkohol og kost i mere end tre millioner indiske hjem i perioden 1997-2016. Projektet er på vej til også at inkludere dele af Afrika samt flere lande i Latinamerika.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift