Ny kombination forbedrer overlevelsen hos patienter med nyrekræft

En kombinationsbehandling med en daglig dosis Cabometyx (cabozantinib) i pilleform og immunterapien Opdivo (nivolumab), forbedrede overlevelsen af tidligere ubehandlede patienter med nyrekræft sammenlignet med det ofte anvendte sunitinib, viser et nyt fase III studie.

Studiet, CheckMate-9ER viser i følge en pressemeddelelse fra de to firmaer bag præparaterne, Bristol Myers Squibb og Exelixis, at en kombinationsbehandling bestående af cabozantinib og nivolumab opfyldte det primære endpoint for signifikant forbedring af den progressionsfrie overlevelse samt af de sekundære endpoints for den samlede overlevelse sammenlignet med sunitinib overfor tidligere ubehandlet avanceret eller metastatisk nyrecellekarcinom (RCC). 

Sikkerhedsprofilerne for Opdivo og cabometyx, der blev observeret i forsøget, afspejler ifølge pressemeddelelsen de kendte sikkerhedsprofiler for immunterapi og tyrosinkinase hæmmerkomponenter i førstelinje RCC.

”Resultaterne fra den pivotale CheckMate-9ER-forsøg viser tydeligt, at kombinationen af ​​cabozantinib plus nivolumab giver en klinisk meningsfuld fordel ved de vigtigste effektmål for progressionsfri overlevelse og samlet overlevelse for tidligere ubehandlede patienter med nyrekræft, ” siger læge, Toni Choueiri, direktør for Lank Center for Genitourinary Oncology ved Dana-Farber Cancer Institute og Jerome og professor Nancy Kohlberg, Harvard Medical School, der tilføjer: 

”Den foreløbige vurdering af data viser, at kombinationen af ​​en 40 mg dosis af cabozantinib plus nivolumab demonstrerer en gunstig sikkerhedsprofil. Hvis denne kombination opnår godkendelse, kan den blive en vigtig ny førstelinje behandlingsmulighed for patienter med metastaserende nyre cellekarcinom. Vi ser frem til at præsentere detaljerede resultater på en kommende kongres. ”

Og fra Brian Lamon, phd. og udviklingschef, Bristol Myers Squibb, lyder det blandt andet:

”Vi ser frem til at samarbejde med de globale sundhedsmyndigheder om at hjælpe med til at bringe dette nye kombinationsregime frem til tidligere ubehandlede patienter, en befolkningsgruppe, der til trods for de seneste fremskridt fortsat har behov for yderligere terapeutiske muligheder, der forlænger overlevelsen.”

Ifølge læge Gisela Schwab, formand og udviklingschef, Exelixis, er cabozantinib’s rolle ifølge data at styrke patienternes respons på immun checkpoint-hæmmere.

”Vi har ivrigt ventet på resultaterne for kombinationen af ​​cabozantinib og nivolumab i tidligere ubehandlet nyrecellekarcinom, og vi ser frem til vores fortsatte samarbejde med Bristol Myers Squibb, da vi arbejder hen imod lovgivningsmæssige godkendelser i den nærmeste fremtid. ”

Virksomhederne planlægger at forelægge detaljerede resultater af CheckMate-9ER på en fremtidig medicinsk konference.