Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Ny lungekræftdiagnostik er skånsom og sikker

ASCO: En ny metode til diagnostik af lungekræft kan være på vej i form af måling af cirkulerende tumor-DNA i bronkial skyllevæske.

Det indikerer et dansk studie, som blev præsenteret på en poster på ASCO 2019 lørdag (Abstrakt 3047).

Studiet, som blev præsenteret af læge Caroline Brenner Thomsen fra Onkologisk Afdeling, Vejle Sygehus, har inkluderet 89 patienter, som var blevet henvist til udredning for lungekræft på Vejle Sygehus. Formålet var at se, om man kunne supplere de nuværende diagnostiske undersøgelser med en ekstra analyse i form af måling af tumor-DNA i bronkial skyllevæske.

Resultaterne viser, at risiciene ved metoden er minimale, og at det er en skånsom, hurtig og sikker metode til diagnosticering af lungekræft.

”Lige nu ser det ikke til, at metoden er mere effektiv end standardmetoderne, men hos cirka en tredjedel, der får lavet CT-vejledt biopsi sker der det, at lungen punkterer og skal foldes ud igen, og der er en vis risiko for infektion. Det kan man undgå ved at undersøge med skyllevæske,” siger Caroline Brenner Thomsen og fortsætter:

”Jeg tror, at det på sigt kan blive en erstatning for den nuværende metode og en måde, hvor man på relativt skånsom vis kan diagnosticere folk med lungekræft. Det er et skulderklap at blive udvalgt til en poster på ASCO – så er der også andre, der tror på, at der her er noget, som kan rykke i lungekræftudredningen.”

Caroline Brenner Thomsen oplevede stor interesse ved præsentation af sin poster og blev blandt andet kontakter af en professor fra Tyskland, som gerne vil starte et samarbejde op.

Næste skridt er grundigere undersøgelser

Som det er nu, foregår der mange forskellige analyser, når diagnosen lungekræft skal stilles, afhængig af tumor og placering. Ifølge de nationale retningslinjer indeholder den diagnostiske kræftpakke både bryst- og abdominal CT-scanning, bronkoskopi, relevante blodprøver og histopatologisk eller cytologisk verifikation. Mange af prøverne indebærer, at man skal have noget væv ud af patienten. Fordelen ved den nye metode er, at den ikke er invasiv, men derimod foregår via en kikkertundersøgelse, hvor der skylles væske frem og tilbage i lungerne og herefter analyseres på væsken. Patienten er i fuld bedøvelse under indgrebet.

Første skridt i studiet var at se, om der overhovedet er cirkulerende tumor-DNA i den bronkiale skyllevæske. Efter at have vist, at det er der – og at metoden er sikker og skånsom – er næste skridt at inkludere patienter til mere grundige undersøgelser, både med skyllevæske, men også med blodprøver, for at se, hvordan det korrelerer til lungekræftdiagnosen. I februar i år startede Caroline Brenner Thomsen og de andre forskere bag studiet med at inkludere patienter til forsøgets næste del. Foreløbig har de inkluderet 100 ud af 250 patienter, og Caroline Brenner Thomsen satser på, at alle patienter er inkluderet inden for de kommende par måneder, og at de første resultater er klar i løbet af 2019.

Studiet har ikke kigget på omkostninger ved den nye diagnostik kontra den nuværende, men Caroline Brenner Thomsen peger på, at flere og flere hospitaler har det digitale PCR-udstyr, som skal til for at lave undersøgelsen, da teknologien efterhånden bliver brugt i mange forskellige diagnosegrupper.

Kultur