Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Mange slagtilfælde-overlevere har kræft

ESMO2017: Et spansk observationsstudie har fundet, at forekomsten af kræft hos personer, der overlever et slagtilfælde, er næsten dobbelt så stor som for den generelle befolkning.

Studiet blev præsenteret søndag formiddag på ESMO 2017 i Madriad.

"Studier har antydet, at kræft kan udvikle sig efter et slagtilfælde, men størrelsen af ​​denne sammenhæng er ikke blevet beskrevet. Vi har gennemført en undersøgelse, der giver os mulighed for at fastslå, om forbindelsen rent faktisk eksisterer, og hvilke faktorer der kan forudsige risikoen,” siger forfatter på studiet Jacobo Rogado fra Hospital de La Princesa, Madrid.

I undersøgelsen har forskerne gennemgået lægejournaler for 914 patienter, der blev overført fra akutmodtagelsen til enheden for slagtilfælde på Hospital de La Princesa i perioden januar 2012 og december 2014. I alt 381 patienter opfyldte inklusionskriterierne og blev fulgt i 18 måneder efter, at de havde fået diagnosen slagtilfælde.

Demografiske og kliniske data blev indsamlet og sammenlignet mellem dem, der udviklede kræft og dem, der ikke gjorde det. Variabler, der var signifikant forbundet med kræft, blev derefter underkastet en multivariabel analyse.

Efter 18 måneders opfølgning blev 29 (7,6 procent) af de slagtilfælde-overlevende diagnosticeret med kræft, oftest i tyktarmen, lunger og prostata. Dette var markant højere end den forventede forekomst på 17 patienter (4,5 procent), baseret på statistikker for den generelle befolkning.

Den gennemsnitlige tid fra slagtilfælde til kræftdiagnose var seks måneder. Næsten 45 procent af kræftdiagnoserne fandt sted inden for de første seks måneder efter slagtilfældet blev diagnosticeret, og næsten to tredjedele af kræftpatienterne havde metastatisk eller lokalt avanceret sygdom. Dette indikerer ifølge Jacobo Rogado, at kræften allerede var til stede, da slagtilfældet opstod.

Den multivariable analyse viste, at ældre alder (>76 år), tidligere kræftdiagnose, høje fibrinogeniveauer (> 450 mg/dl) og lave hæmoglobinniveauer (<13 g/dl) var forbundet med kræft.

”Det er blevet foreslået, at kræft er en hyperkoagulerbar tilstand, hvor tumorceller aktiverer koagulationssystemet. Det kan forklare vores observation af højere fibrinogen hos dem, der blev diagnosticeret med kræft. Det kan være, at den protrombotiske virkning af kræft bidrog til slagtilfældet,” siger Jacobo Rogado.

Han mener, at overlevende efter slagtilfælde bør følges klinisk for udvikling af kræft i 18 måneder efter slagtilfælde-diagnosen. Det gælder især for ældre patienter, der tidligere har haft kræft, eller som har højt fibrinogen- eller lave hæmoglobinniveauer.

Tags: ESMO2017

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift