Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Apotekere ønsker at udvide rollen: Vil også udføre kliniske studier

Et specielt projekt på Glostrup Apotek kan komme til at danne skole for, hvordan apotekerne fremover udvider deres forretning med kliniske forsøg. Apotekerforeningen og Leo Pharma er positiv.

Der er store muligheder i kliniske forsøg. Derfor har LEO Innovation Lab brugt et trecifret millionbeløb på at udvikle et nyt koncept via virksomheden Studies & Me, der skal gøre kliniske forsøg lettere at udføre ved bl.a. i høj grad at lade processen foregå i privaten. 

I den forbindelse er Studies & Me involveret i et specielt projekt i samarbejde med Glostrup Apotek, hvor man tester kvaliteten af data ved blodsukkermålinger, kombineret med adfærdsmæssig monitorering af personer med type 2-diabetes. Forsøgsdeltagerne udstyres med et CGM-device (kontinuert glukose måleenhed), der kontinuerligt måler blodsukkeret. Det sendes sammen med data om fysisk aktivitet, målt på et smartwatch, til testcenteret via en app.

Flere forsøg kan være på vej

Kristian Østergaard Nielsen driver Glostrup Apotek, og han er klar til at tage flere forsøg ind.

”Vi er klar til at udvide vores opgaver i forbindelse med kliniske forsøg, så vores rolle bliver mere intervenerende. Vi kan udføre målinger, monitorere og lave klinisk opfølgning,” siger han til apotekerbladet Farmaci.

John Zibert er CEO for Studies & Me. Han påpeger over for Sundhedspolitisk Tidsskrift, at der er flere muligheder.

”Vi samarbejder med Apotekerforeningen og har afprøvet konceptet med Glostrup Apotek – som nu et af de første i verden, hvor apoteket bruges i klinisk forskning. Om vi går videre med andre apotekere kommer an på resultatet,” siger han og påpeger, at man siden 2016 i ti studier har arbejdet med ’pop up klinikker’ – altså klinikker, der dukker op, hvor patienterne findes, som John Zibert udtrykker det.

I dag bliver 99 procent af den receptpligtige medicin stadig hentet fysisk, og derfor kan apoteket spille en central rolle.

”Patienten går jo til apoteket, når de skal hente deres medicin, og så kan apotekeren simpelthen informere om muligheden for at deltage i et studie. Her kan apotekerne bestemt bidrage til ligningen, efter de har fået uddannelse i de opgaver, de påtager sig i studiet - såsom patientrekruttering, indhentning af informeret samtykke og indrullering. Fremtiden kan eksempelvis også byde på studiespecifik medicin, udlevering eller indsamling af vitale målinger såsom blodtryk, puls, EKG, samt blodprøver,” siger John Zibert.

Apotekerforening ser muligheder

Jesper Gulev Larsen er formand for Danmarks Apotekerforening, og han er positiv over for at udføre flere forsøg, fastslår han.

”Der er spændende perspektiver i dette pilotprojekt med kliniske forsøg, som Glostrup Apotek er involveret i. Det viser, hvordan vi på apotekerne kan udvide vores rolle og i andre sammenhænge udnytte vores professionelle kompetence og den daglige kontakt, vi har med patienterne,” siger han og tilføjer:

”På den måde kan vi være med til at skabe yderligere værdi. Så det er en win-win. Danmark er i forvejen helt i top, når det gælder udførelsen af kliniske studier, og det kan vi være stolte af. På apotekerne bidrager vi gerne til at gøre dette område endnu større,” siger Jesper Gulev Larsen.

Store muligheder i kliniske forsøg

At der er muligheder i kliniske forsøg er også Marianne Pilgaard enig i. Hun er CEO i Trial Nation, et offentligt privat partnerskab, der vil øge antallet af kliniske forsøg i Danmark. Hun uddyber:

”For patienten er det en fordel at være i tæt kontakt med forskningspersonalet - at få adgang til ny medicin eller medicinsk udstyr og at lære sin sygdom at kende. Mens det offentlige kan lære nye lægemidler og medicinske teknikker tidligt at kende. For virksomhederne er det en mulighed for nemt at samarbejde med fremragende sundhedspersonale i de kliniske forsøg, der skal til for at vise, at et nyt lægemiddel eller medicinteknisk produkt er effektivt og sikkert,” siger Marianne Pilgaard.

Hun påpeger, at der er rift om de kliniske forsøg, for det er ikke kun i Danmark, man er opmærksom på mulighederne.

”En lang række lande ser på muligheden for at øge antallet af kliniske forsøg. Vi skal sikre at være fremme i skoen og hele tiden gøre det bedre for at fastholde og fremme vores attraktivitet i den hårde konkurrence. Der skal være de rigtige rammevilkår, og det skal være hurtigt og nemt at lave kliniske forsøg i Danmark,” siger

Danmark er imidlertid allerede et af de lande i verden, hvor man udfører flest kliniske forsøg pr. indbygger.

”Det unikke er, at vi er rigtig gode til samarbejde mellem det offentlige og det private, og at vi har en høj grad af tillid i vores samfund. Vi har samlet hospitaler, relevante ministerier, life science og patient- og lægeorganisationer omkring bordet. Her ser man sammen på, hvordan vi kan skabe noget godt for alle parter,” siger Marianne og fortsætter:

”Det er afgørende, at vi har vi nem kontakt til forskerne, som er dygtige og interesserede i at lave kliniske studier Og hvis man som privatperson ønsker at være med i et klinisk studie, hvordan kan vi så gøre det nemmere for dig at finde forskerne - og for forskerne at finde dig - via et minimum af administration? Alt det arbejder man forbilledligt på i Danmark.”

Kultur