- først med nyheder om medicin

Kirurger tvunget til at prioritere mellem akutte patienter

saMange planlagte operationer er allerede udskudt til efter sommerferien næste år, bl.a. på grund af massiv mangel på personale i kombination med puklen fra corona-nedlukninger, strejke og afvikling af ferie. 

Men nu skal landets kirurger også til at prioritere mellem de akutte operationer og vælge mellem en operation af en akut kræftpatient eller en patient med en akut blødning.

Det siger formanden for Dansk Kirurgisk Selskab, Jens Hillingsø, til TV2.

"Læger står nu og skal vælge mellem operation af en relativ akut kræftpatient og en patient, der kommer ind med en akut tilstand som en blødning eller et knivstik, der virkelig er livstruende," siger Jens Hillingsø til TV 2.

Situationen i det danske sundhedsvæsen er nu så alvorlig, at landets kirurger i samlet flok slår alarm.

Det fremgår af et brev fra Kirurgisk Forum, der er underskrevet af formændene for 14 kirurgiske områder.

Kirurgernes opråb er sendt til Danske Regioner og flere lægeforeninger, som bakker op.

Ifølge landets kirurger er der ingen hurtig løsning på problemerne, og en suspendering af behandlingsgarantien er kun et plaster på såret på den korte bane.

Jens Hillingsø fremhæver, at den nuværende situation i sundhedsvæsenet på den mellemlange bane blandt andet kræver, at andre personalegrupper bliver uddannet til at varetage sygeplejerskernes arbejde.

Christian Wamberg, formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, efterlyser i Politiken torsdag en detaljeret manual fra Sundhedsstyrelsen og regionerne for, hvad lægerne skal stille op, hvis der kun er én ledig seng på en intensivafdeling tilbage, mens der er to patienter, som er lige syge og begge har brug for at blive lagt i respirator for at have en chance for at overleve.

»Vi frygter at komme i en situation, hvor vi på grund af kapacitetsmangel må afvise patienter på intensiv, som vi i en anden situation ville have modtaget. Altså hvor vi må vælge mellem patienter, ud fra hvem der har bedst chance for at overleve. Det er ikke en urealistisk virkelighed. Det er jeg nødt til at slå fast«, siger speciallæge Christian Wamberg til Politiken.