Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


”Medicinrådet vælger fra anden eller tredje række”

Mansoor Mirza, overlæge på Onkologisk Klinik, Rigshospitalet

  • Deltog i ESMO på invitation fra ESMO på grund af deltagelse i diverse ESMO-komitéer.
  • Er ikke indstillet til Medicinrådet på grund af inhabilitet. Har ikke deltaget i arbejdet i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS).

Medicinrådet skyder sig selv i foden ved sin strenge habilitetspolitik, fordi det sorterer de mest aktive og indflydelsesrige læger fra. Det mener overlæge på Onkologisk Klinik, Rigshospitalet, Mansoor Mirza.

”Principielt mener jeg ikke, at den måde, Medicinrådet har gjort det på, er klog. Man sorterer dem fra, som er mest aktive og mest involverede – dem der sætter dagsordenen – og vælger fra ’anden eller tredje række’. Konsekvensen bliver, uden at have fordomme, at f.eks. yngre onkologer med mindre erfaring, kirurger, som ikke har stort nok indblik i den medicinske behandling, farmaceuter, som aldrig har behandlet en kræftpatient eller pensionerede læger, som ingen indsigt har i den nuværende ’state of the art’ behandling, kommer til at sidde i rådet, fordi de ingen konflikt har. Men de har heller ikke forstand på det, vi går og laver,” siger han.

Mansoor Mirza mener, at spørgsmålet om, hvorvidt læger er påvirket af medicinalindustrien, skal ses mere nuanceret.

”Hvis man kun samarbejder med et eller to medicinalfirmaer, er man ’biased’ (forudindtaget, red.), men jeg sidder i advisory boards hos 10-15 forskellige firmaer. Hvis jeg var biased, ville firmaerne slet ikke have mine råd,” siger Mansoor Mirza.

Han undrer sig over, at hans ekspertise fint kan bruges i Lægemiddelstyrelsen, som rådgiver i kliniske forsøg, men ikke i Medicinrådet.

”Da de spurgte mig, om jeg ville være rådgiver for dem, svarede jeg ved at sende en liste over de advisory boards, jeg sidder i, og sagde: ”Mener I det?”. De skrev tilbage, at de ikke vil bruge mig som rådgiver på enkelte stoffer, hvor jeg har en interessekonflikt, men gerne til generelle spørgsmål om kliniske forsøg, og forsøgsdesign, fordi jeg har så meget viden om området. De ved, at jeg har en konflikt, men de kigger anderledes på det end Medicinrådet. Det er en meget mere fornuftig måde at gøre det på,” siger Mansoor Mirza.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift