Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Årets onkolog – Jamen, har han ikke allerede fået den?

Gad vide hvorfor han ikke har får onkologprisen før. Det svært at forstå, når man har at gøre med en af de mest markante kræftlæger her til lands.

I år går prisen nemlig til Anders Bonde Jensen (58 år), professor ved Institut for Klinisk Medicin og overlæge på Kræftafdelingen, NBG, på Aarhus Universitetshospital.

Anders Bonde Jensen har allerede fået en pris, faktisk en ærespris, for sin indsats på brystkræftområdet. Den fik han af patienterne i brystkræftorganisationen, DBO, tilbage i 2014, og det var bestemt ikke en pris som altid går til læger.

Med prisen kom Anders Bonde Jensen i selskab med f.eks. sangerinden Etta Cameron. Han fik sin pris for sine evner som formidler, og fordi ”han gør en stor indsats for mennesker, der får tilbagefald af deres kræftsygdom,” hed det sig.

Han har da også et stort hjerte for patienterne, og derfor er det heller ikke overraskende at årets onkolog har specialiseret sig i palliation, rehabilitering og psyko onkologi.

Nu scorer han så lægernes egen pris, og det er bestemt til at forstå, når man ser karrieren og den videnskabelige produktion igennem – foruden hans indsats for kræftbehandlingen herhjemme, ikke mindst i Dansk Multidisciplinær Cancer Gruppe.

"Han dækker kriterierne bredt. Han mestrer hele paletten, fagligt, organisatorisk og forskningsmæssigt," sagde DSKO's formand Lars Henrik Jensen, da han overrakte prisen på selskabets årsmøde på Nyborg Strand - foran en forsamling på 160 kollegaer.

Siden 2011 har han været professor i Aarhus. Ni år tidligere blev han overlæge på Onkologisk Afdeling på universitetshospitalet i Aarhus. Men han har også været forbi Rigshospitalet, og han er uddannet fra Odense.

Anders Bonde Jensen er tidligere formand for DSKO (2011-2013). Det var dengang politikerne var kritiske overfor kræftbehandlingen og savnede forståelse for, at det største problem var manglende ressourcer. Den situation havde han selverkendelse nok til at se i øjnene og så at arbejde for en acceleration af indsatsen for at bringe Danmark på omdrejningshøjde med de øvrige nordiske lande - og gerne forbi.

Dengang sagde han: ”Der er bestemt også et forbedringspotentiale, og vi skal helt sikkert have analyseret, hvad der er galt de steder, hvor vi er langt fra at nå i mål.”

Da han netop var valgt som formand for DSKO overbød den ene politiker efter den anden hinanden i bud på, hvor hurtigt kræftbehandlingen kunne rette sig. Det politiske inferno tog Anders Bonde Jensen med stoisk ro: ”En international målestok indenfor kræft er at måle på fem års overlevelse efter kræftdiagnosen, og det vi kan måle i 2015, er de initiativer, der allerede er sat i gang. Kommer der flere ressourcer og initiativer nu, kan det tidligst ses om fem-seks-syv år, og på nogle af områderne - f.eks. at ændre danskernes levevis - er der en endnu længere tidshorisont,” sagde han tilbage i 2011.

Anders Bonde Jensens forudsigelse har materialiseret sig. Han fik ret, ikke mindst fordi kræftområdet fik yderligere ressourcer.

Men det ville ligne ham dårligt så at sætte sig på hænderne. Det kan blive endnu bedre.

Her er de tidligere modtagere https://dsko.org/onkologiprisen/

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift