Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Stadig for lange ventetider for visse kræftpatienter

Hver femte kræftpatient får stadig ikke behandling indenfor de anbefalede tidsfrister.  Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Især venter patienter med bugspytkirtelkræft for længe, ligesom det indenfor brystkræft går den forkerte vej.

"Den udvikling skal vendes," siger den nye administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, der siger, at det 'ikke er godt nok'.

Antallet af patienter, der venter for længe, har igennem flere år ligget på et stabilt, for højt niveau.

"Det er nedslående, at udviklingen står i stampe. Det er noget, der berører alvorligt syge mennesker og må kunne gøres bedre," siger han.

De nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 19 procent  - 973 patienter ud af i alt 5.122 – ikke fik behandling til tiden i andet kvartal af 2018.

Det er en lille negativ udvikling i forhold til første kvartal af i år, hvor 17 procent af patienterne ikke fik behandling til tiden. Regionerne, der driver sygehusene, har selv sat som mål, at højst 10 procent må vente for længe.

Patienter med bugspytkirtelkræft 

De nye tal viser, at der er nogle kræftpatienter, som det i særlig grad kniber med at give behandling til tiden.

Dette gælder for patienter med kræft i bugspytkirtlen. Det er en af de mindre udbredte kræftformer, men er samtidig en meget alvorlig sygdom, hvor tidlig diagnose er afgørende.

Især i Region Hovedstaden er der problemer. I andet kvartal af 2018 fik kun 37 procent af alle patienter med kræft i bugspytkirtlen en operation inden for den lægefagligt begrundede forløbstid.

Brystkræftpatienter venter også 

En negativ udvikling ses også inden for brystkræft. Således ventede 31 procent af dem, der skulle opereres for brystkræft - 277 kvinder – for længe på at blive opereret.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift