Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Kun hver fjerde 12-årig vaccineres mod HPV

Det står mere end sløjt til med tilslutningen til HPV-vaccinen. I løbet af 2015 faldt antallet af piger, der lod sig vaccinere drastisk. 

Det viser Statens Serum Instituts (SSI) årsrapport for børnevaccinationsprogrammet i 2015.

I 2014 tog 80 procent af pigerne født i 2001 imod den første HPV-vaccine i børnevaccinationsprogrammets tilbud, og 74 procent tog imod den anden vaccine. I 2015 var tilslutningen faldet til henholdsvis 73 procent for den første vaccine og 57 procent for den anden vaccine, for pigerne født i 2002. For årgang 2003 gik det markant værre med tilslutningen. En opgørelse fra SSI over HPV-vacciner givet indtil midt november 2015 viser, at kun 24 procent af pigerne i årgang 2003 var blevet HPV-vaccineret på opgørelsestidspunktet.

Tilslutningen til de forskellige vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet varierer imellem de forskellige landsdele i Danmark. Tilslutningen er generelt højst i Vest- og Nordjylland og lavest i København og Nordsjælland. Forskellen for HPV-vaccinationerne var i 2015 på henholdsvis 14 og 21 procentpoint for første og anden HPV-vaccination.

822 indberettede bivirkninger

Årsrapporten viser, at der i 2015 var 822 indberetninger om formodede bivirkninger til HPV-vaccinen. 474 af disse var klassificeret som alvorlige.

45 procent af de formodede bivirkninger opstod i aldersgruppen 9-14 år. Denne aldersgruppe blev vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet. 29 procent af bivirkningerne opstod i aldersgruppen 19-30 år. Nogle af disse kvinder kan være vaccineret i forbindelse med ekstra tilbud om gratis HPV-vaccination i 2012-2014, eller de kan selv have betalt for vaccinationen.

En fjerdedel af alle indberettede formodede bivirkninger vedrørte symptomer fra nervesystemet. De hyppigste symptomer var hovedpine og svimmelhed, dernæst besvimelse samt koncentrations- og opmærksomhedsbesvær. Der var også indberettet symptomer som f.eks. træthed, smerter og utilpashed. Endelig vedrørte en del af de indberettede formodede bivirkninger symptomer i led og muskler f.eks. smerter og muskelsvaghed.

Afklaringen af sammenhængen med vaccinen kan være vanskelig, især fordi der ofte i indberetningerne er beskrevet et komplekst sygdomsbillede uden en entydig diagnose, lyder det i årsrapporten.

Der var en stor stigning i antallet af indberetninger om HPV-vaccinen fra 2014 til 2015. Det er imidlertid kun i omkring 10 procent af indberetningerne, der er modtaget i 2015, at bivirkningerne er startet i 2015. Stigningen kan sandsynligvis være påvirket af den opmærksomhed, der har været omkring HPV-vaccinen, de seneste år, lyder det i årsrapporten.

Nye initiativer

På baggrund af det store fokus, der var på HPV-vaccinen i 2015, igangsatte Sundhedsmyndighederne flere forskellige initiativer i 2015 i forhold til HPV-vaccinen.

Den 1. juni 2015 blev der udpeget en afdeling i hver region, som fik særligt ansvar for at udrede personer med uforklarede symptomer, der var opstået i tidsmæssig sammenhæng til HPV-vaccination. Danske Regioner konstaterede i slutningen af september samme år, at regionerne havde organiseret ’én indgang’-afdelingerne forskelligt. Derfor opfordrede Danske Regioner til, at Sundhedsstyrelsen gik ind på området og udarbejdede faglige anbefalinger til indsatsen på afdelingerne. Styrelsens faglige anbefalinger til regionernes udredning blev offentliggjort i februar 2016.

Mere forskning Igennem 2015 planlagde og igangsatte SSI forskellige forskningsprojekter, der skal give mere viden om HPV-vaccination og gruppen af piger, der oplever uforklarede symptomer.

Et af projekterne ser på, om der er forskelle mellem den gruppe af kvinder, der har anmeldt alvorlige bivirkninger efter HPV-vaccination, og den gruppe, der også er vaccineret, men ikke har anmeldt bivirkninger. Et andet projekt ser blandt andet på, om forbruget af sundhedsydelser inden HPV-vaccinationen er forskelligt i de to grupper af piger.

Desuden planlægger SSI yderligere studier for at undersøge årsager til manglende HPV-vaccination. F.eks. planlægges det at sammenligne piger, der har fået den anden MFR–vaccination, men samtidig har fravalgt HPV-vaccinationen med piger, som har fået begge vaccinationer.

Endelig blev der i satspuljeaftalen for 2016 fra oktober 2015 afsat syv millioner kroner til forskning i mulige bivirkninger ved HPV-vaccination i perioden 2016.

Kultur