Dina Overgaard Eriksen. Foto: Søren Braad Andersen

Millionbevilling til forskning i HPV-relateret kræft

Læge og ph.d.-studerende Dina Overgaard Eriksen har modtaget 1,5 mio. kr. til forskning i HPV-relateret kræft. 

Dina Overgaard Eriksen skal bruge bevillingerne til at generere ny viden om HPV-relateret sygdom for bedre at kunne identificere de danskere, der har størst risiko for at udvikle HPV-relateret kræft og forstadier hertil, lyder det i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

I Region Midtjylland ændrede man håndteringen af moderate celleforandringer på livmoderhalsen hos kvinder med graviditetsønske i 1995, en ændring man først foretog i resten af Danmark i 2012. Ændringen indebar, at man gik fra at behandle celleforandringer med keglesnit til at implementere en mere konservativ tilgang, hvor celleforandringerne ikke fjernes kirurgisk.

Kirurgi vs. konservatisme

Dina Overgaard Eriksen og hendes forskerkollegaer vil nu sammenligne de danskere, der er konservativt behandlet med dem, der er kirurgisk behandlet, for at undersøge, om risikoen for at udvikle HPV-relateret kræft afhænger af, hvordan kvindens celleforandringer er håndteret. Risikoen for HPV-relateret kræft hos kvindernes mandlige partnere undersøger forskerne også. 

Når resultaterne foreligger, vil de bidrage med vigtig viden omkring fordele og ulemper ved konservativ behandling af moderate celleforandringer på livmoderhalsen. Den viden kan bruges, når nationale og internationale kliniske guidelines på området skal opdateres, lyder det i pressemeddelelsen.

Projektet foregår i tæt samarbejde med Afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital og derudover National Cancer Institute, Bethesda, USA. Bevillingerne kommer fra Kræftens Bekæmpelse, Dansk Kræftforskningsfond og Forskningsfond Regionshospitalet Gødstrup.