Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyt studie: Højrisiko-HPV kan påvirke mænds fertilitet

Mænd, som er inficeret med højrisikotyper af humant papillomavirus (HPV), kan have nedsat fertilitet. Det viser et nyt studie, som tyder på, at højrisiko HPV kan medføre oxidativt stress og nedsat immunrespons, der resulterer i døde sædceller.

I studiet, som er publiceret i Cellular and Infection Microbiology, har forskere fra Argentina sammenlignet sædkvalitet hos mænd inficeret med højrisiko (HR-HPV) og lavrisiko (LR-HPV) genotyper af HPV og sædkvalitet hos HPV-negative mænd. Virkningerne af HPV blev undersøgt i et tværsnit af den mandlige befolkning i Argentina bestående af 205 voksne mandlige frivillige, som deltog i en indledende fertilitetsvurdering eller problemer med urinvejene i perioden 2018 til 2021. Ingen af mændene var blevet vaccineret. mod HPV.

De frivillige donerede en sædprøve, og tilstedeværelsen eller fraværet af HPV og andre seksuelt overførte infektioner blev kortlagt. Blandt de 205 analyserede mænd testede 19 procent positive for HPV. 20 mænd blev klassificeret som positive for HR-HPV, mens syv var positive for LR-HPV. De HPV-positive personer blev sammenlignet med 43 mænd uden påviste infektioner. Yderligere 12 mænd viste sig at være HPV-positive, men deres genotype kunne ikke bestemmes på grund af lav viral belastning. De fleste HPV-positive mænd var kun inficeret med en enkelt genotype, men tre mænd bar to genotyper samtidigt. 

Først studerede forskerne sædprøverne ved hjælp af rutineanalysemetoder anbefalet af WHO. Her fandt de ingen tegn på forskel i sædkvalitet mellem de tre grupper. Da de derimod anvendte mere fokuserede, højopløselige metoder, opdagede de, at HR-HPV-positive mænd havde signifikant lavere antal CD45+ hvide blodlegemer (leukocytter) i deres sæd. De fandt også bevis for, at sæd fra HR-HPV-positive mænd kan lide hyppig skade af oxidativt stress, at dømme efter deres forhøjede produktion af reaktive oxygenarter (ROS). Mens lave niveauer af ROS er et produkt af normal sædfunktion, kan forhøjede niveauer føre til brud på cellemembranen, brud på DNA og ukontrolleret og uprogrammeret celledød. Forskerne var da også i stand til at vise, at de HR-HPV-positive mænd havde en højere procentdel af døde sædceller. 

"Vi konkluderede, at mænd inficeret med HR-HPV, men ikke mænd inficeret med LR-HPV, viser øget sædcelledød på grund af oxidativt stress og et svækket lokalt immunrespons i urogenitalkanalen. Resultaterne tyder på, at HR-HPV-positive mænd kan have nedsat fertilitet," siger seniorforfatter til studiet Virginia Rivero, professor ved Universidad Nacional de Córdoba i Argentina, i en pressemeddelelse.

Virginia Rivero forklarer det observerede lavere antal af immunceller i sæden fra HR-HPV-positive mænd ud fra HPV's kendte evne til at undgå et immunrespons. Dette vil føre til en reduceret bevægelse af leukocytter til stedet for HPV-infektion og deres svækkede evne til at fjerne denne infektion. 

"Vores undersøgelse rejser vigtige spørgsmål om, hvordan HR-HPV påvirker sæd-DNA-kvaliteten, og hvilke implikationer det har for reproduktion og afkoms sundhed. Det er vigtigt at forstå de biologiske mekanismer, der ligger til grund for disse effekter. Og i betragtning af, at seksuelt overførte co-infektioner er ret almindelige, planlægger vi at undersøge, om det at bære HPV-infektion sammen med andre STI'er påvirker disse resultater," siger hun.

Der er blevet indentificeret mere end 200 forskellige HPV-genotyper, typisk klassificeret i højrisiko- og lavrisiko-genotyper. HR-HPV kan påvises i cirka 100 procent af livmoderhalskræfttilfælde hos kvinder og i en høj procentdel af anal-, genital- og mund- og halskræft hos kvinder og mænd. LR-HPV kan typisk påvises i unormale, men godartede livmoderhalsceller hos kvinder og vorter på overfladen af strubehovedet og kønsorganerne hos begge køn, men uden at forårsage kræft. 

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.