Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


DSKO-formand: Mange svagheder ved HPV-tilbuddet til 'drenge der er til drenge'

Formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Lars Henrik Jensen, som til daglig behandler analkræft på Vejle Sygehus, hilser Sundhedsstyrelsens tilbud om, at drenge, der er til drenge, i løbet af 2018 kan blive vaccineret gratis mod human papillomavirus (HPV), meget velkommen.

Han peger dog på en række svagheder ved den nye ordning.

”I mit daglige arbejde ser jeg patienter med analkræft, en sygdom som i de fleste tilfælde skyldes HPV. Det er en relativt sjælden sygdom, men det er et mirakel, at den nu kan forebygges. Ordningen er et udmærket første skridt, men den har mange svagheder,” siger Lars Henrik Jensen og uddyber:

”Vaccinen bør gives før seksuel debut, og det kan være svært at stille krav til unge drenges afklarethed vedrørende deres seksualitet på det tidspunkt. Det kan også være svært at opsøge sin læge og ’springe ud’ på det tidspunkt i livet. Det er et krav for at få vaccinen.”

Tilbuddet om gratis HPV-vaccination gælder homoseksuelle drenge mellem 15 og 20 år er et pilotprojekt under Regeringens Kræftplan IV. Baggrunden for, at tilbuddet kun er til drenge, der er til drenge, er ifølge Sundhedsstyrelsen, at deres risiko for at udvikle analkræft som følge af en HPV-infektion er mange gange højere, end den er for drenge, der er til piger.

Lars Henrik Jensen mener, at man bør gennemgå fordele og ulemper ved at alle drenge tilbydes vaccinen.

”Kan det gavne flok-immuniteten? Hvad med andre HPV-associerede cancere? Fri adgang for alle drenge til vaccinen kan være den eneste effektive måde for Sundhedsstyrelsen at leve op til befolkningens berettigede krav om, at vaccinen bliver brugt til den anden væsentlige indikation ud over forebyggelse af livmoderhalskræft, nemlig forebyggelse af analkræft,” siger han.

Tilbuddet om vaccination af drenge i målgruppen skulle været trådt i kraft den 1. februar, men det er endnu ikke lykkedes at få alle aftalerne mellem de involverede parter på plads. Drengene kan indtil videre blive vaccineret på AIDS-Fondets Checkpointsklinikker i Aarhus, Odense og København. Klinikkerne har første åbningsdag den 7. februar og har herefter åbent hver første onsdag i måneden kl. 16-18. Forventningen er, at det snart vil være muligt at vælge, om man vil vaccineres på en Checkpointklinik eller hos egen læge.

Tilbuddet om gratis HPV-vaccination til homoseksuelle drenge slutter 31. december 2018.

 

Om tilbuddet

Som et af initiativerne under Regeringens Kræftplan IV har Sundhedsstyrelsen udarbejdet et pilotprojekt, hvor drenge, der er tiltrukket af drenge, kan blive gratis HPV-vaccineret. Målet med tilbuddet er at forebygge HPV-infektion hos drengene.

Målgruppen for det midlertidige tilbud er drenge mellem 15 og 20 år, det vil sige, at drenge kan modtage første stik i en vaccinationsserie fra den dag, de fylder 15 år og før den dag, de fylder 20 år.

Drengene skal have tre vacciner i alt, og det anbefales, at alle tre doser af vaccinen gives inden for seks måneder.

Læs mere om tilbuddet på drengesomelskerdrenge.dk

 

Om analkræft

Analkræft rammer sjældent personer under 35 år og er mest almindeligt hos personer over 55 år.

Dobbelt så mange danskere får HPV-relateret kræft i endetarmsåbningen sammenlignet med situationen for 30 år siden. Cirka 90 procent af alle tilfælde af analkræft skyldes en infektion med HPV. Analkræft forårsages især af HPV type 16.

Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende gennem de seneste 10-15 år. Stigningen er højere for kvinder end for mænd, og den højeste stigning i forekomsten er sket blandt kvinder under 60 år. Man mener, at den forholdsvis store stigning skyldes, at der er flere, som dyrker analsex.

41 mænd om året får diagnosen analkræft, mens det gælder 101 kvinder (gennemsnit for årene 2011-2015). Antallet af personer, der dør af analkræft, har været uændret gennem de seneste 30 år.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift