Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Efter ASCO: Det er nok at give HPV-vaccinen én gang frem for tre

Det er tilsyneladende nok at give HPV-vaccination en enkelt gang, frem for de tre gange, vi gør i Danmark.

Det viser en opdatering af hidtil indsamlede data, som blev præsenteret på ASCO-kongressens store Plenary Session. Resultaterne kommer ikke til at få de store konsekvenser for dansk praksis, men for udviklingslandene kommer det til at gøre en dramatisk forskel, mener overlæge Mansoor Mirza fra Onkologisk Afdeling på Rigshospitalet.

”Man har hele tiden tænkt, at bare pigerne fik én vaccine, kunne det være, at det virkede. Nu ved vi, at det er nok. Det er revolutionerende. Der skal mere data på, om det er forsvarligt at gøre, før vi kommer til at ændre på den måde, vi gør det på i Danmark. Men i ulandene, hvor forekomsten af livmoderhalskræft er meget større, end den er i Danmark, vil det komme til at gøre en kæmpe forskel,” siger Mansoor Mirza og tilføjer:

”Hvis Bill & Melinda Gates Foundation fortsat lægger penge i at få vaccineret kloden, kommer vi til at se et dramatisk fald i tilfælde af livmoderhalskræft. Det er fantastisk.”

I udviklingslandene er der cirka en halv mio. nye tilfælde af livmoderhalskræft om året, og halvdelen dør af sygdommen. Det gør livmoderhalskræft til den tredje- eller fjerdestørste kræftsygdom hos kvinder i udviklingslandene. Den amerikanske forretningsmand Bill Gates har investeret 10 mio. dollars (cirka 64 mio. kr.) i at reducere forekomsten og dødeligheden af livmoderhalskræft ved at hjælpe med at etablere rutinemæssig anvendelse af HPV-vaccination og HPV-screeningstest i lande med høj byrde af sygdommen.

Det vil gøre en stor forskel, hvis pigerne i de fattige lande kun skal møde op en enkelt gang for at få vaccinen, understreger reservelæge Maj Kamille Kjeldsen fra Onkologisk Afdeling, Rigshospitalet.

”Infrastrukturen i steder som Afrika, Indien, Sydamerika osv. er ofte dårlig, og derfor er det sværere at følge op på vaccinationsprogrammer. Det er svært at få pigerne til at møde op igen, efter de er vaccineret første gang. Derfor vil være nemmere at få dækket alle, hvis man kun skal give en vaccine,” siger Maj Kamille Kjeldsen.

Det giver sig selv, at det er billigere at vaccinere en gang frem for tre, men det økonomiske aspekt er ikke så dominerende i ulandene, fordi Bill & Melinda Gates Foundation har sørget for, at piger her får vaccinen gratis. For lande, f.eks. i Østeuropa, hvor vaccinen ikke er gratis, er det en anden sag, påpeger Mansoor Mirza.

”Der er de helt rige, de helt fattige og så en mellemting. Det er mellemgruppen, der er problemet. F.eks. siger regeringen i Polen, at kommunerne gerne må give vaccinen, men kommunerne har ingen penge. Det vil sige, at HPV-vaccinen kun er for dem, der selv kan betale for den. Så problemet ligger i de lande, som ikke er fattige nok til, at folk kan få vaccinen gratis. Det er man nødt til begyndt at tænke på,” siger han.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift