Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

DSKO: HPV-vaccination af drenge kan få stor effekt

Lars Henrik Jensen

Det er positivt, at regeringen har, som en del af finanslovforslaget for næste år, foreslået, at drenge i 12-årsalderen også skal tilbydes gratis vaccine mod Humant Papillovirus (HPV)-virus.

Sådan siger formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi og overlæge på Onkologisk Afdeling, Vejle Sygehus, Lars Henrik Jensen.

"Onkologer lever af at behandle kræft, men forebyggelse af kræft ligger os meget på sinde. Vi kender alt til den livsomvæltende situation, som kræft sætter mennesker i. Muligheden for at kunne forebygge bare nogle af disse tilfælde er faktisk et mirakel," siger han og fortsætter:

"Til daglig ser jeg patienter med analkræft, og det er en kæmpe glæde, at den sygdom nærmest kan udryddes. For fremtidige patienter er vaccienen mod kræft her allerede. DSKO håber, at alle både piger og drenge får vaccinen i 12-års alderen. Min egen søn er netop færdigvaccineret, og det er de bedste penge, jeg har lagt på et apotek. En ny ordning med gratis vaccination af alle drenge kan sikre tilslutning også i brede kredse."

Den første dokumentation for HPV-vaccinen stammer fra livmoderhalskræft, men meget tyder nu på, at andre sygdomme som analkræft, kræft i penis og skamlæber samt hoved-halskræft også kan forebygges. Derfor kan det have en stor effekt, hvis man vaccinerer flere mod HPV, mener Lars Henrik Jensen.

"Biologisk begynder en stor gruppe af disse sygdomme med en banal HPV-infektion, så effekten af vaccination kan være betydelig. I modsætning til livmoderhalskræft, kan man ikke screene for nogen af de andre kræftformer, hvilket gør HPV-vaccination og dermed forebyggelse endnu mere interessant," siger han.

I Danmark er unge piger fra 12-årsalderen siden 2009 blevet tilbudt gratis vaccine mod HPV-virus. Efter over en længere periode at have oplevet massiv modvind er vaccinationsraterne for piger igen begyndt at stige. Der er dog stadig en del piger, som ikke lader sig vaccinere, og derfor vil det hjælpe på flok-immuniteten, hvis drenge også bliver vaccineret, påpeger Lars Henrik Jensen.

"Ud over at beskytte sig selv, kan vaccination af drenge hjælpe med til at beskytte de piger, som desværre ikke er vaccineret," siger han.

Den 1. februar 2018 lancerede Sundhedsstyrelsen et pilotprojekt om gratis HPV-vaccination til bi- eller homoseksuelle 15-20-årige drenge. Tilbuddet er et af initiativerne under regeringens Kræftplan IV, og der er afsat midler til projektet via satspuljen for 2017-2020. Baggrunden for tilbuddet er, at mænd, der har sex med mænd, har en markant større risiko for at udvikle HPV-relateret kræft på baggrund af en HPV-infektion end mænd, der udelukkende har sex med kvinder.  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift