Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyt projekt vil øge overlevelsen ved bugspytkirtelkræft fra otte til 50 procent

Et nyt forskningsprojekt vil udvikle en række unikke teknologier, som tidligt kan diagnosticere bugspytkirtelkræft. Målet er at øge overlevelseschancen fra otte til 50 procent.

Innovationsfonden har bevilliget over 13 mio. kr. til projektet, som er et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet, Herlev og Gentofte Hospital, Roche Sequencing Solutions og ChemoMetec.

Lektor Birgitte Regenberg fra Biologisk Institut på Københavns Universitet står i spidsen for projektet, og hendes forskningsgruppe har udviklet en særdeles sensitiv diagnosticeringsmetode ved brug af såkaldt ’cirkulært DNA’, som er en type DNA, som findes i blod og i cirka 50 procent af alle kræfttumorer.

"Det er helt afgørende, at vi finder bedre teknologier til diagnose, hvis vi vil vinde kampen mod bugspytkirtelkræft. Vi ved, at nogle specielle DNA-sekvenser – cirkulært DNA – ofte produceres i væsentligt omfang i kræftceller. Og det er nu lykkedes os at kunne måle de særegne cirkulære DNA i både kræftceller og blod," siger Birgitte Regenberg.

Forskergruppen forventer at udvikle teknologier, som kan:

  • identificere bugspytkirtelkræft via en blodprøve
     
  • screene de cirkulære DNA i en tumor, så typen af kræft identificeres så sikkert som muligt
     
  • klassificere kræftcellerne i den enkelte patient, så en individuel – og dermed mere effektiv – behandling kan iværksættes

Forskerne regner med at have de nye teknologier til screening og diagnose ude på hospitalerne inden for de kommende fem år.

Hvis de nye teknologier bliver indført i screening og diagnose af bugspytkirtelkræft, forventes en årlig besparelse på op mod 300 mio. kr.

 

Kultur