Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Forskere vil mindske smertebehandlings uheldige effekter ved bugspytkirtelkræft

Center for Bugspytkirtelsygdomme ved Aalborg Universitetshospital står i spidsen for et nyt forskningsprojekt, der måske kan revolutionere behandlingen af patienter med akut bugspytkirtelbetændelse. Projektet er netop støttet med 7,2 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.

Akut bugspytkirtelbetændelse er en alvorlig tilstand, hvor patienterne ofte bliver meget syge med stærke smerter, og hvor risikoen for at dø som følge af sygdommen er stor. Som en del af behandlingen får patienterne morfin (opioider) for at dæmpe deres smerter, men den behandling er forbundet med nogle uheldige bivirkninger, fortæller overlæge ved Medicinske Mave- og Tarmsygdomme og Center for Bygspytkirtelsygdomme Søren Schou Olesen:

”Morfin lukker for udførselsgangen i bugspytkirtlen, og dermed for udskillelsen af de affaldsstoffer, som har ophobet sig inde i den, så de ikke kan skylles ud. Det nedsætter også væskeproduktionen og har en række andre uheldige effekter, blandt andet på immunsystemet,” siger Søren Schou Olesen på Aalborg Universitets hjemmeside.

I det nye forskningsprojekt vil Søren Schou Olesen sammen med kollegaer derfor afprøve et lægemiddel, som er kendt for at kunne modvirke opioidernes effekt uden for centralnervesystemet.

”Hidtil har man ikke afprøvet den slags lægemiddel på bugspytkirtelbetændelse, men vi har selv vist, at det virker i forbindelse med andre sygdomme, så nu undersøger vi, om det også kan bruges i denne sammenhæng,” siger Søren Schou Olesen.

Forskerne kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvilket lægemiddel der er tale om på grund af overvejelser omkring IP/patent.

Forskningsbevillingen fra Novo Nordisk Fonden vækker stor begejstring i forskergruppen:

”Det er glædeligt, at andre kan se potentialet i et projekt som dette. Med bevillingen får vi mulighed for at tilknytte to ph.d.-studerende på fuld tid samt aflønne andet personale til projektet. Hvis det virker, vil det revolutionere behandlingen af en ellers meget farlig sygdom. Vi er derfor meget spændte på resultaterne,” siger professor Asbjørn Mohr Drewes.

Projektet gennemføres som et lodtræningsforsøg, og samler patienter fra flere steder i landet. Udover Aalborg Universitetshospital bidrager hospitalerne i Odense, Hvidovre og Bispebjerg også med data. Forskerne forventer, at de første resultater er klar om tre-fire år. 

Kultur

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.