Svend Hartling-modellen er taget ud af produktion

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere vil mindske smertebehandlings uheldige effekter ved bugspytkirtelkræft

Center for Bugspytkirtelsygdomme ved Aalborg Universitetshospital står i spidsen for et nyt forskningsprojekt, der måske kan revolutionere behandlingen af patienter med akut bugspytkirtelbetændelse. Projektet er netop støttet med 7,2 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.

Akut bugspytkirtelbetændelse er en alvorlig tilstand, hvor patienterne ofte bliver meget syge med stærke smerter, og hvor risikoen for at dø som følge af sygdommen er stor. Som en del af behandlingen får patienterne morfin (opioider) for at dæmpe deres smerter, men den behandling er forbundet med nogle uheldige bivirkninger, fortæller overlæge ved Medicinske Mave- og Tarmsygdomme og Center for Bygspytkirtelsygdomme Søren Schou Olesen:

”Morfin lukker for udførselsgangen i bugspytkirtlen, og dermed for udskillelsen af de affaldsstoffer, som har ophobet sig inde i den, så de ikke kan skylles ud. Det nedsætter også væskeproduktionen og har en række andre uheldige effekter, blandt andet på immunsystemet,” siger Søren Schou Olesen på Aalborg Universitets hjemmeside.

I det nye forskningsprojekt vil Søren Schou Olesen sammen med kollegaer derfor afprøve et lægemiddel, som er kendt for at kunne modvirke opioidernes effekt uden for centralnervesystemet.

”Hidtil har man ikke afprøvet den slags lægemiddel på bugspytkirtelbetændelse, men vi har selv vist, at det virker i forbindelse med andre sygdomme, så nu undersøger vi, om det også kan bruges i denne sammenhæng,” siger Søren Schou Olesen.

Forskerne kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvilket lægemiddel der er tale om på grund af overvejelser omkring IP/patent.

Forskningsbevillingen fra Novo Nordisk Fonden vækker stor begejstring i forskergruppen:

”Det er glædeligt, at andre kan se potentialet i et projekt som dette. Med bevillingen får vi mulighed for at tilknytte to ph.d.-studerende på fuld tid samt aflønne andet personale til projektet. Hvis det virker, vil det revolutionere behandlingen af en ellers meget farlig sygdom. Vi er derfor meget spændte på resultaterne,” siger professor Asbjørn Mohr Drewes.

Projektet gennemføres som et lodtræningsforsøg, og samler patienter fra flere steder i landet. Udover Aalborg Universitetshospital bidrager hospitalerne i Odense, Hvidovre og Bispebjerg også med data. Forskerne forventer, at de første resultater er klar om tre-fire år. 

Ann Knop: Stadig uklarheder med hensyn til immunterapi

SABCS: De præsentationer, der har været på SABCS vedrørende immunterapi ved brystkræft, har ikke gjort området nemmere at navigere i. Sådan lyder vurderingen fra lægelig leder af den onkologiske kliniske forskningsenhed på Rigshospitalet overlæge Ann Søegaard Knop.

Læs mere ...

SABCS havde kirurgisk fokus på neoadjuverende behandling

SABCS: Fire studier om forudsigelse af komplet patologisk komplet respons efter neoadjuverende behandling skuffede alle, da de fredag formiddag blev præsenteret ved en session på SABCS, fortæller overlæge på Brystkirurgisk Afdeling, Herlev Hospital og Rigshospitalet, Tove Filtenborg Tvedskov.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift