For meget Go'morgen-TV - for lidt sundhed, Heunicke

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere vil mindske smertebehandlings uheldige effekter ved bugspytkirtelkræft

Center for Bugspytkirtelsygdomme ved Aalborg Universitetshospital står i spidsen for et nyt forskningsprojekt, der måske kan revolutionere behandlingen af patienter med akut bugspytkirtelbetændelse. Projektet er netop støttet med 7,2 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.

Akut bugspytkirtelbetændelse er en alvorlig tilstand, hvor patienterne ofte bliver meget syge med stærke smerter, og hvor risikoen for at dø som følge af sygdommen er stor. Som en del af behandlingen får patienterne morfin (opioider) for at dæmpe deres smerter, men den behandling er forbundet med nogle uheldige bivirkninger, fortæller overlæge ved Medicinske Mave- og Tarmsygdomme og Center for Bygspytkirtelsygdomme Søren Schou Olesen:

”Morfin lukker for udførselsgangen i bugspytkirtlen, og dermed for udskillelsen af de affaldsstoffer, som har ophobet sig inde i den, så de ikke kan skylles ud. Det nedsætter også væskeproduktionen og har en række andre uheldige effekter, blandt andet på immunsystemet,” siger Søren Schou Olesen på Aalborg Universitets hjemmeside.

I det nye forskningsprojekt vil Søren Schou Olesen sammen med kollegaer derfor afprøve et lægemiddel, som er kendt for at kunne modvirke opioidernes effekt uden for centralnervesystemet.

”Hidtil har man ikke afprøvet den slags lægemiddel på bugspytkirtelbetændelse, men vi har selv vist, at det virker i forbindelse med andre sygdomme, så nu undersøger vi, om det også kan bruges i denne sammenhæng,” siger Søren Schou Olesen.

Forskerne kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvilket lægemiddel der er tale om på grund af overvejelser omkring IP/patent.

Forskningsbevillingen fra Novo Nordisk Fonden vækker stor begejstring i forskergruppen:

”Det er glædeligt, at andre kan se potentialet i et projekt som dette. Med bevillingen får vi mulighed for at tilknytte to ph.d.-studerende på fuld tid samt aflønne andet personale til projektet. Hvis det virker, vil det revolutionere behandlingen af en ellers meget farlig sygdom. Vi er derfor meget spændte på resultaterne,” siger professor Asbjørn Mohr Drewes.

Projektet gennemføres som et lodtræningsforsøg, og samler patienter fra flere steder i landet. Udover Aalborg Universitetshospital bidrager hospitalerne i Odense, Hvidovre og Bispebjerg også med data. Forskerne forventer, at de første resultater er klar om tre-fire år. 

NELSON-ekspert: Ingen argumenter for at forsinke screening af rygere

Hver femte danske dødsfald på grund af lungekræft ville kunne blive forhindret, hvis Danmark indfører et CT-baseret screeningsprogram for lungekræft, vurderer den hollandske screeningsekspert, Harry J. de Koning, som har udført Europas største studie nogen sinde af effekten af at screene tidligere og nuværende rygere.

Læs mere ...

Onkologisk Tidsskrift lancerer i Sverige

Medicinske Tidsskrifter,har lanceret sit første medie i Sverige, nemlig Onkologisk Tidskrift (på svensk er der kun ét "s" i Tidsskrift), som også var virksomhedens første medie i Danmark.

Læs mere ...

ASCO håber stadig at kunne afholde årsmøde trods corona

På nuværende tidspunkt planlægger det amerikanske kræftselskab ASCO fortsat at afholde sit årlige møde i Chicago, der er sat til 29. maj-2. jun, men udvikler alternative scenarier, hvis det skulle blive nødvendigt at aflyse det fysiske møde pga. COVID-19.

Læs mere ...

Laboratorieforsøg: Statiner sulter kræftceller ihjel

I laboratorieforsøg med humane celler har forskere ved Johns Hopkins Medicine i USA fundet, at statiner kan dræbe kræftceller ved at 'sulte dem ihjel'. Resultaterne forbedrer ifølge forskerne tidligere beviser for, at statiner kan være værdifulde til bekæmpelse af nogle former for kræft.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift