Lynparza EU-godkendt mod særllig kræft i bugspytkirtlen

Lynparza (olaparib) er godkendt i EU for patienter med kimlinje BRCA-muteret (gBRCAm) metastatisk kræft i bugspytkirtlen.

Pankreatisk kræft er en sjælden, livstruende sygdom med den laveste overlevelsesrate blandt de mest almindelige kræftformer. Cirka fem-syv procent af patienterne med metastatisk bugspytkirtelkræft har en kimlinje BRCA-mutation.

Europa-Kommissionens godkendelse er baseret på resultater fra fase III-POLO-forsøget, der blev offentliggjort i The New England Journal of Medicine.

"Dagens godkendelse åbner døren til en ny æra af biomarkørledet behandling af patienter med metastatisk kræft i bugspytkirtlen i EU, som har den højeste forekomst af nogen region globalt," siger Hedy L. Kindler, der er chefforsker på POLO-forsøget og professor i medicin ved University of Chicago Medicine.

"Lynparza giver nu klinikere en målrettet, vel tolereret behandlingsmulighed for patienter med bakteriel BRCA-muteret metastatisk kræft i bugspytkirtlen.

Patienter med metastatisk kræft i bugspytkirtlen har historisk set været udsat for dårlige resultater på grund af sygdommens aggressive karakter, og der er gjort få behandlingsfremskridt i de sidste par årtier," siger Dave Fredrickson, der er AstraZeenecas koncerndirektør for onkologi.

"I POLO-forsøget fordoblede Lynparza næsten den mediane progressionfri overlevelse versus placebo efter førstelinje kemoterapi for patienter med kimlinje BRCA-muteret metastatisk kræft i bugspytkirtlen. Denne godkendelse understreger vigtigheden af ​​at teste alle patienter for kimlinje-BRCA-mutationer på diagnosetidspunktet, da det vil hjælpe med at øge personlige behandlingsmuligheder for patienter i EU."

POLO-forsøget demonstrerede, at Lynparza næsten fordobler den tid, patienter med gBRCAm metastatisk kræft i bugspytkirtlen levede uden sygdomsprogression eller død til en median på 7,4 måneder mod 3,8 måneder på placebo. Lynparzas sikkerhed og tolerabilitet i forsøget var i overensstemmelse med tidligere forsøg.

Lynparza er indikeret som monoterapi til vedligeholdelsesbehandling af voksne patienter med kimlinje BRCA1/2-mutationer, der har metastatisk adenocarcinom i bugspytkirtlen og ikke har udviklet sig efter mindst 16 ugers platinbehandling inden for en førstelinje kemoterapiregime.

Lynparza er godkendt i USA og flere andre lande som en førstelinje vedligeholdelsesbehandling for patienter med gBRCAm metastatisk bugspytkirtelkræft baseret på fase III POLO-forsøget med løbende lovgivningsmæssige undersøgelser i andre regioner.