Kræft i bugspytkirtel bliver tredjestørste kræftdræber i år

UEGWeek: Når vi går ind i år 2018 vil kræft i bugspytkirtlen have overhalet brystkræft blandt de mest dødelige kræftsygdomme i EU, spår et svensk studie.

Ifølge studiet, som er udført af professor Matthias Löhr fra Karolinska Instituttet i Stockholm, er kræft i bugspytkirtlen også i færd med at hale ind på lunge- og tarmkræft, som den mest dødelige kræftform og kommer i år op på at have kostet livet for 91.500 borgere i EU, mens 91.000 vil dø af brystkræft.

I studiet, der indeholder fremskrivninger frem til 2025, vurderes det, at antallet af årligt døde til den tid vil være oppe på 111.500 EU borgere årligt. Stigninger, som tilskrives, at antallet af patienter med diagnosen er i stigning og menes at vil stige yderligere i mange europæiske lande – i nogle lande med mere end 100 procent fra perioden 2010 til 2025.

Men selv om kræft i bugspytkirtlen er på vej til at blive den tredje største kræftdræber, så er incidensen i Europa relativt lav sammenlignet med for eksempel bryst-lunge og tarmkræft, og når den alligevel snart er den tredje mest dræbende, så skyldes det ifølge professor Matthias Löhr, at patienternes udsigter er ringe og ikke er blevet forbedret gennem de seneste 40 år. Kun fem procent af de europæiske patienter er i live efter fem år.

”Overlevelsen for kræft i bugspytkirtlen er lavere end for alle andre cancerformer. Som følge heraf er det absolut nødvendigt, at patienterne modtager en diagnose så tidligt som muligt, så de får chancen for operation, som for tiden er den eneste potentielle livsreddende behandling, siger professor Matthias Löhr.

Han opfordrer både patienter og læger til at være mere opmærksomme på symptomer som for eksempel pludseligt opstået diabetes samt mave- og rygsmerter og ændrede afføringsvaner.