Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Margetuximab øger ikke overlevelsen sammenlignet med trastuzumab ved HER 2-positiv brystkræft

Det monoklonale antistof margetuximab giver ikke en overlevelesesfordel sammenlignet med trastuzumab ved fremskreden HER 2-positiv brystkræft. Det fastslår den endelige analyse af samlet overlevelse (OS) i SOPHIA-studiet.

Fase III-studiet SOPHIA, hvis seneste resultater er publiceret i Journal of Clinical Oncology, har undersøgt margetuximab over for trastuzumab, begge sammen med kemoterapi, hos patienter med tidligere behandlet HER 2-positiv fremskreden brystkræft.

Samlet set blev 536 patienter randomiseret til enten margetuximab (15 mg/kg intravenøst én gang hver tredje uge; 266 patienter) plus kemoterapi eller trastuzumab (6 mg/kg intravenøst én gang hver tredje uge efter en startdosis på 8 mg/kg; 270 patienter) plus kemoterapi. De primære endepunkter var progressionsfri overlevelse (PFS), som tidligere er rapporteret, og OS.

Den endelige OS-analyse viste, at median OS var 21,6 måneder (95 procent CI, 18,89 til 25,07) med margetuximab-behandling og 21,9 måneder (95 procent CI, 18,69 til 24,18) med trastuzumab-behandling (hazard ratio [HR], 0,95).

En forud planlagt, eksplorativ analyse af CD16A-genotypning antydede en mulig forbedring i OS for margetuximab hos CD16A-158FF-patienter i forhold til trastuzumab (median OS, 23,6 måneder mod 19,2 måneder; HR, 0,72) og en mulig forbedring i OS for trastuzumab hos CD16A-158VV-patienter versus margetuximab (median OS, 31,1 v 22,0 måneder; HR, 1,77).

Ud fra dette mener forskerne bag undersøgensen, at der bør laves yderligere undersøgelser hos patienter med HER 2-positiv brystkræft med forskellige CD16A-allelvarianter.

For et års tid siden godkendte de amerikanske lægemiddelmyndigheder margetuximab i kombination med kemoterapi til behandling af metastatisk HER2-positiv brystkræft. Godkendelsen baserede sig på resultater fra SOPHIA, der viste, at margetuximab i kombination med kemoterapi signifikant øgede PFS hos patienter med tidligere behandlet, metastatisk, HER2-positiv brystkræft sammenlignet med trastuzumab plus kemoterapi. Dataene fra SOPHIA viste, at den mediane PFS hos patienterne, der fik margetuximab, var var 5,8 måneder, mens PFA hos patienter, der fik trastuzumab, var 4,9 måneder.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.