Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

FDA godkender første T-celleterapi til patienter med modermærkekræft

De amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, har besluttet at godkende lifileucel (Amtagvi), som den første tumor-afledte T-celle immunterapi indiceret til behandling af voksne patienter med inoperabel eller metastatisk modermærkekræft, som tidligere har modtaget andre behandlinger.

Lifileucel er en tumor-afledt autolog T-celle immunterapi sammensat af en patients egne T-celler, der hjælper immunsystemet med at bekæmpe kræft. En del af patientens tumorvæv fjernes under en kirurgisk procedure før behandling. Patienternes T-celler adskilles fra tumorvævet, fremstilles yderligere og returneres derefter til den samme patient som en enkelt dosis til infusion.

Sikkerheden og effektiviteten af ​lifileucel er evalueret i et globalt klinisk studie (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36600653/), der omfattede voksne patienter med inoperabelt eller metastatisk modermærkekræft, som tidligere var blevet behandlet med mindst én systemisk behandling, inklusive et PD-1-blokerende antistof, og hvis de var positive for BRAF V600-mutation, en BRAF-hæmmer eller BRAF-hæmmer med en MEK-hæmmer. Effektiviteten blev fastlagt baseret på objektiv responsrate på behandling og varighed af respons.

Blandt de 73 patienter, der blev behandlet med lifileucel i den anbefalede dosis, var den objektive responsrate 31,5 procent, inklusive tre (4,1 procent) patienter med komplet respons og 20 (27,4 procent) patienter med delvist respons. Blandt patienter, der responderede på behandlingen, fortsatte 56,5 procent, 47,8 procent og 43,5 procent med at opretholde responser uden tumorprogression eller død efter henholdsvis seks, ni og 12 måneder.

Patienter, der behandles med lifileucel, kan udvise langvarig alvorlig lavt blodtal, alvorlig infektion, hjertesygdom eller udvikle forværret respiratorisk eller nyrefunktion eller have fatale behandlingsrelaterede komplikationer. Derfor skal de overvåges nøje før og efter infusion for tegn på bivirkninger. De mest almindelige bivirkninger forbundet med lifileucel omfatter kulderystelser, feber, træthed, takykardi, diarré, febril neutropeni, ødem, udslæt, hypotension, hårtab, infektion, hypoxi og åndenød.

Leder af Cancer Immunterapi (CCIT) på Herlev Hospital Inge Marie Svane har i samarbejde med John Haanen fra Netherlands Cancer Institute udviklet en lignende behandling og kæmper i øjeblikket for at få den godkendt i Europa.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.