Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


"Det er hykleri af værste skuffe, når de investerer i virksomheder, der repræsenterer det, de rådgiver imod. Det svarer til, at man som forældre siger én ting til sine børn og selv gør noget andet. Det fjerner deres troværdighed,” siger Jens Christian Holm.

Fedmeforsker om Kræftens Bekæmpelses investeringer i fastfood og cola: Hykleri af værste skuffe

For tre år siden kom det frem, at Kræftens Bekæmpelse investerer i blandt andet McDonalds og Coca-Cola. Men først nu – tre år senere – har Danmarks største patientforening besluttet, at den ikke længere vil købe aktier i store fastfoodkæder og læskedrikke. Organisationen burde have ændret det for længe siden og uden pres fra medierne, mener Jens-Christian Holm. 

"Vi ved, at overvægt er forbundet med 18 forskellige former for kræft, så Kræftens Bekæmpelse går jo stik imod deres værdigrundlag, at de lægger deres æg i McDonalds og Coca-Colas kurv, som er to store spillere, når det kommer til usunde valg. Kræftens Bekæmpelse bør ikke være associeret med noget, der skader folks helbred”.

Sådan siger overlæge på Holbæk Sygehus og leder af Europæisk Center for Børn og Unge med Overvægt, Jens-Christian Holm, efter Kræftens Bekæmpelse oplyser til Sundhedspolitisk Tidsskrift, at de nu ikke længere vil investere i store fastfoodkæder og læskedrikke.   

“Det er hykleri af værste skuffe, når de investerer i virksomheder, der repræsenterer det, de rådgiver imod. Det svarer til, at man som forældre siger én ting til sine børn og selv gør noget andet. Det fjerner deres troværdighed,” siger Jens Christian Holm. 

 I 2021 dokumenterede Altinget patientforeningens investeringer, der også omfattede investeringer i Pizza Hut, Dominos Pizza og en international slikproducent, der blandt andet producerer Oreo og Toblerone. 

I den forbindelse oplyste Kræftens Bekæmpelse, at man ville drøfte muligheden for at fravælge aktierne. Men der skulle altså gå tre år, før organisationen kom frem til, at den i 2024 vil droppe investeringerne. Og netop det faktum studser Jens-Christian Holm over. 

"Porteføljeændringer behøver ikke at tage tre år. Kræftens Bekæmpelse burde have et etisk kompas, når det kommer til investeringer. Jeg er ked af, at de ændrer det, fordi der er kommet et pres fra en historie i medierne. De burde have ændret det af egen fri vilje,” fastslår han. 

KB: Det har ikke kunnet lade sig gøre før 

Økonomichef i Kræftens Bekæmpelse Michael Henneberg Pederse, siger dog, at det ikke har været muligt før nu ændre investeringerne.  

“Vi skiftede forvaltere i 2021, som kan levere noget, de ikke har kunnet levere før. I hvert fald ikke til en pris, som vi har kunnet betale. Det vil sige, at kapitalforvalterne nu i højere grad kan screene for, hvad det er for nogle investeringer, de foretager. Så grunden til, at det ikke er ændret før nu, er altså en blanding af, hvad der teknisk har kunnet lade sig gøre og de omkostninger, der har været ved det. Vi regner med, at løsningen er på plads i løbet af i år,” siger Michael Henneberg Pedersen og tilføjer: 

“Vi er ved at udvikle en model sammen med nogle kapitalforvaltere, hvor vi sætter en stopper for investeringer i aktier i virksomheder, der fremstiller usunde fødevarer som læskedrikke og fastfood. Det gør vi, fordi overvægt kan give kræft”.  

Han forklarer, at årsagen til, at organisationen i det hele taget har investeret i den type aktier skyldes, at det har været sværere for de såkaldte kapitalforvaltere at screene for for eksempel sodavandskæder og fastfood-koncerner, end det har været at sikre, at Kræftens Bekæmpelse ikke investerer i tobak. Blandt andet fordi de kan være ejet af en kapitalfond eller på anden måde have en kompleks ejerstruktur.

 Ifølge kapitalforvaltningsdirektør hos Sydbank Mads Kjølsen Olsen kan det tage alt fra få uger til mange måneder at skifte kapitalforvalter: 

 ”Hvis man som kunde allerede kender sin risikoprofil, tidshorisont, bæredygtighedspræferencer og likviditetsbehov, behøver et skift af kapitalforvalter som udgangspunkt ikke at tage lang tid,” siger Mads Kjølsen Olsen og uddyber: 

”Skal man derimod i gang med at lave en investeringsstrategi fra bunden, kan processen sagtens trække ud. En bestyrelse kan arbejde med en finansiel strategi eller investeringsstrategi over mange møder, hvilket naturligvis tager tid. Derudover kan særlige ESG-hensyn (arbejdet med bæredygtighed, red.) spille en rolle, da datagrundlaget inden for dette område fortsat udvikler sig meget,” siger han. 

Positivt med ændring

På Christiansborg har en række sundhedsordførere også tidligere kaldt Kræftens Bekæmpelses investeringer for problematiske og dobbeltmoralske. Sundhedsordfører for Enhedslisten, Runa Friis Hansen, glæder sig derfor over, at Kræftens Bekæmpelse nu lader til at tage kritikken til sig: 

“Jeg synes ikke, det er særligt hensigtsmæssigt, at Kræftens Bekæmpelse bruger sine midler på denne måde. Men jeg hæfter mig også ved, at de vil ændre deres praksis. Det er meget positivt, for det er jo lidt mærkeligt, at man på den ene side advarer mod overvægt og på den anden side investerer i virksomheder, der har et ansvar på området. Jeg har ikke forudsætningerne for at vurdere, om det har taget for lang tid for dem at ændre, men jeg vil da blive bekymret, hvis ikke der sker en ændring nu, som de lover,” siger Runa Friis og tilføjer: 

“Jeg synes, det er vigtigt, at Kræftens Bekæmpelse har nogle klare retningslinjer for, hvordan de investerer deres penge, så dem, der støtter organisationen ved, at Kræftens Bekæmpelse handler ud fra nogle etiske og moralske principper".

På spørgsmålet om, hvad Kræftens Bekæmpelse så vil gøre for at sikre, at folk stadig kan have tillid til dem, svarer Michael Henneberg Pedersen: 

“Vi prøver generelt at opretholde tilliden til vores støtter og medlemmer ved at være så åbne som muligt omkring de investeringer, vi fortager. Vi kan ikke købe obligationer for alle pengene, så ville vi få problemer med afkastet. Derfor er midlerne også anbragt i både aktier og obligationer,” siger han. 

 


Disse kræfttyper er forbundet med overvægt 

Overvægt øger risikoen for at udvikle nogle af de hyppigste kræftformer blandt andet tyktarmskræft, spiserørskræft, nyrekræft, bugspytkirtelkræft og leverkræft.

Hos kvinder ses desuden en overbevisende sammenhæng mellem overvægt og udviklingen livmoderkræft og brystkræft efter overgangsalderen.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

Derfor kan overvægt føre til kræft

Hvis man har meget fedtvæv – og især hvis det sidder på maven – har man en øget mængde af de såkaldte 'frie fede syrer' i blodet. Når koncentrationen af frie fede syrer er forhøjet, bliver leveren, musklerne og andre organer tvunget til at bruge fedtet som brændstof i stedet for den glukose, som organerne foretrækker.

Mennesker med overvægt har typisk meget høje niveauer af insulin. Forhøjede niveauer af insulin er måske i sig selv en risikofaktor for at udvikle kræft.

Når der er et øget niveau af insulin i kroppen, medfører det blandt andet en tilsvarende stigning i væksthormonet Insuline like Growth Factor (IGF1). Et forhøjet niveau i kroppen af dette hormon er også sat i forbindelse med udvikling af kræft.

 Desuden har mennesker med overvægt mere østrogen i kroppen, der kan øge risikoen for kræft i brystet og livmoderen hos kvinder

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Kultur

  • Ny bog om motions virkninger på hjernen er ekstremt motiverende

    BØGER: Fysisk aktivitet er den bedste beskyttelse mod neurodegenerative sygdomme som for eksempel Alzheimers sygdom, demens og Parkinsons sygdom. Hjerneforsker Troels W. Kjær giver i sin nye bog ´Gik Einstein til fitness?´ masser af indsigt i, hvorfor motion gør hjernen sund, stærk, klog og glad, og hvordan man gør.

  • Søvnforsker deler ud af sine bedste videnskabelige råd til god søvn

    BØGER: Er du træt af at være træt, fordi du sover elendigt, så har søvnforsker Birgitte Rahbek Kornums bog ´Sover du?´ en stribe rigtig gode forklaringer på hvorfor – og 132 praktiske og nemt overskuelige råd til bedre søvnvaner og en god nats søvn. Bogen i sig selv er også dejligt søvndyssende at læse, selv om den ikke er spor kedelig. Tværtimod.

  • Roman giver kræften stemme, mens livet rinder ud

    BØGER: Kort over kroppens landskab er en spektakulær, kalejdoskopisk, hærgende og sanselig rejse gennem en kræftsyg kvindes liv og krop.

  • Helene Probst ville oprindeligt være musiker

    KULTUR-TEMPERATUR: Helene Probst har siddet centralt ved bordet i både Danske Regioner, Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen, men oprindeligt havde samfundsmedicineren, der også er fan af keramik, udset sig en helt anden karrierevej.

  • Ny, fremragende bog fra svensk psykiater: Ældre med ADHD svigtes af sundhedsvæsenet

    BØGER: Hvordan er det som voksen at indse, at man har levet hele sit liv uden at forstå, hvorfor nogle ting tilsyneladende altid går galt? Det spørger den svenske psykiater Lotta Borg Skoglund om i sin nye bog, hvor hun som en af de første sætter fokus på det vanskelige liv som 50+ med ADHD. Hun har tidligere skrevet fremragende bøger om ADHD, og det lykkes hende endnu en gang at bane vejen for nye forståelser.

  • Bogserie til børn af mødre med brystkræft kan være god hjælp – men måske ikke for alle

    BØGER: Mødre skal tale med deres børn, hvis de har brystkræft, selv når de er helt små, mener psykolog Kirstine Monefeldt Lindgaard, der selv manglede hjælp til de vanskelige samtaler, dengang hun fik konstateret brystkræft. Hun har nu skrevet en fin bogserie – men for de forældre, som måtte være mere tøvende og mindre afklarede, er der ikke megen hjælp at hente.

  • Forfatter: Fortidens overgreb kan lære os om nutidens

    BØGER: Kvindekolonien på Sprogø var ikke en fejl – tværtimod. Afgrænsningen af de svage og afvigende har været en hel central del af velfærdsstatens opbygning, siger antropolog Stine Grønbæk Jensen, der gennem sit forfatterskab giver stemme til dem, som samfundet og sundhedsvæsenet har overhørt og umyndiggjort. 

  • Overgrebets smertefulde ekko

    BØGER: Anbefalelsesværdig roman om efterdønningerne af et overgreb beskriver nøgternt, hvordan overgrebsmanden tager bo i offerets krop som et mørkt ekko.

  • Iværksætterlæge startede sin medicinske løbebane på et hospice i Rumænien

    KULTUR-TEMPERATUR: Niels Kvorning har skabt appen Dermloop, der er i brug i alle regioner som pilotprojekt. Hans opfindelse skal bidrage til at strømline og forbedre sundhedsvæsnet, men han blev tidligt i livet opmærksom på, at det også er nødvendigt med en accept af døden midt i vores iver efter at behandle.

  • Indefra om psykisk syge unge formidles med enestående takt og finfølelse

    TV: Anders Aggers besøg hos psykisk syge unge fra det socialpsykiatriske bosted Holmstrupgaard i Aarhus giver et modigt, værdigt og totalt hjerteknusende indblik i, hvad der kan gemme sig bag mediernes overskrifter om danske børn og unges mistrivsel. Serien fortjener seks stjerner og er et must-see.