Skip to main content

 

- debat om vurderinger af nye behandlinger

Datadebat

Tårnhøje priser på avanceret medicin stiller helt nye krav til finansieringen

Nye avancerede terapier (ATMP) har skabt banebrydende behandlingsmuligheder – i visse tilfælde for patientgrupper, som ikke tidligere har haft udsigt til behandling. Udviklingen har imidlertid en tydelig bagside. For med introduktionen af ATMP’er følger helt nye økonomiske, organisatoriske og regulatoriske udfordringer.

Milliondyr medicin og små markeder: Her er industriens overvejelser

Trods Danmarks beskedne størrelse søgte medicinalfirmaet Novartis i 2019 Medicinrådet om godkendelse af det milliondyre genterapeutiske lægemiddel Luxturna (voretigen-neparvovec), der bruges af meget få patienter til behandling af en sjælden genetisk øjensygdom.

EU-regulativ vil lette arbejdet i Medicinrådets fagudvalg

Den nye fælleseuropæiske HTA-forordning vil afhjælpe arbejdet i Medicinrådets fagudvalg. Den vil imidlertid ikke give danske kræftpatienter hurtigere adgang til godkendt medicin – for vi ligger allerede i top, lyder vurderingen fra den ene af Medicinrådets formænd.

EMA ser på meget andet end OS i vurderingen af nye lægemidler

Samlet overlevelse (OS) er forsat ’golden standard’, når Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA vurderer onkologiske studier, men agenturet kigger i stigende grad også på andre endepunkter, og flere lægemidler anbefales selvom OS-data er fraværende. Progressionsfri overlevelse (PFS) er især relevant i de senere linjer, siger Steffen Thirstrup, medicinsk direktør i EMA.

I praksis har onkologer ikke altid tid til at vente på modne OS-data

Overall survival (OS) som primært endepunkt i onkologiske studier har mange svagheder, og er ikke nødvendigvis den ’gyldne standard’ i forhold til at vurdere en ny behandlings effekt og relevans, mener førende onkologer fra Aarhus Universitetshospital. Vi spilder tiden, når vi går og venter på, at OS-data bliver modne, lyder det.

Fremtrædende onkologer: Medicinrådets arbejde er spild af tid og ressourcer

Det er irrationelt, at Medicinrådet skal bruge tid og ressourcer på at gennemgå nøjagtig de samme effekt- og sikkerhedsdata fra kliniske studier som det europæiske lægemiddelagentur EMA allerede har evalueret, mener flere danske onkologer. De så helst, at Medicinrådet blev nedlagt og erstattet af et tværeuropæisk forhandlingsorgan.

Medicinrådet affejer kritik af ’dobbeltarbejde’: Den rammer fuldstændig forbi målet

Medicinrådet laver ikke dobbeltarbejde, når rådet evaluerer effekt- og toksicitetsdata fra de kliniske godkendelsesstudier, siger Medicinrådsformand Steen Werner Hansen. Evalueringen er nødvendig for at vurdere nye behandlinger i en dansk kontekst, og desuden er det ikke den faglige gennemgang af data, der tager tid, siger han.

Dansk EMA-direktør: Det nuværende godkendelsessystem kan virke ulogisk

I den ideelle verden ville det være en fordel, hvis overvejelser om prissætning på ny kræftmedicin indgik som en del af det europæiske lægemiddelagentur EMA’s vurdering af behandlingerne. Det ville gøre ibrugtagningen smidig og sikre en mere ensartet behandling på tværs af Europa, vurderer Steffen Thirstrup, lægefaglig direktør i EMA. Udfordringerne er imidlertid store og udsigterne meget lange, konstaterer han.

Fælles medicinsk teknologivurdering i EU skal give lettere adgang til ny kræftmedicin

EU-Kommissionens nye regulativ ’PAN-EU Health Technology Assessment’ er trådt i kraft i januar i år og skal gradvist implementeres frem til 2025. Håbet er en mere ensartet adgang til ny medicin på tværs af Europa, siger Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA’s danske medicinske direktør. VIVE-professor tvivler på, at det vil virke.

Kultur

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.

KULTUR-TEMPERATUR: Mads Duedahl fra Region Nordjylland hylder sort krimikomedie fra 2000. Den slår alle andre danske film, mener sundhedspolitikeren, der også har været kulturrådmand og i det hele taget elsker kultur.

TV: Mini-dokumentarserien ´Læger til salg´ er underholdende og provokerende og rejser vigtige spørgsmål om etik og påstået magtmisbrug, bestikkelse og korruption samt en muligvis truet patientsikkerhed. Men roder sig desværre også ud i unuancerede og utilstrækkeligt dokumenterede generaliseringer.

BØGER: Ib Michael fortæller i sin nye, velskrevne og personlige bog ´På den anden side af solskinnet´ om sin rejse gennem sygdom og rehabilitering. Han beskriver de udfordringer, der opstår, når hjernen, sindet og kroppen ændres efter en blodprop. Bogen skildrer en kamp, som har dannet rammen om forfatterens taknemmelige og poetiske refleksioner over livet, døden, rejser, venskaber, naturen og sin kones frodige have.

TV: I TV2-dokumentaren ´Bøgholts misbrugte børn´ står daværende pædagoger og 16 nu voksne børn frem og fortæller om, hvordan de har været udsat for 7 pædagogers vanrøgt, voldelige overfald, grooming, forførelse og voldtægter på det ellers dengang så anerkendte behandlingshjem. Og om hvordan ledelsen angiveligt ignorerede deres klager.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser lige nu en broget kunstudstilling, der er skiftevis seksuelt eksplicit, underfundig og overtydelig. Mange slags skæbner og perspektiver bliver berørt – og oftest med succes.

KULTUR-TEMPERATUR: Yousif Subhi er en internationalt anerkendt dansk øjenlæge, der lige har holdt et af hovedforedragene på øjenkongressen EURETINA i Barcelona. Derhjemme er han og hans hustru dybt uenige om akavede komedier som ’Klovn’ og ’The Office’. Hun hader dem – han synes, de er modige og lidt provokerende.

BØGER: Forfatter med sen diagnosticeret ADHD drømte om at kunne åbne et usynligt låg til sin hjerne, så andre kunne forstå hende bedre. Derfor har hun nu skrevet en vellykket bog, som åbner låget til ti meget forskellige kvinders verden med ADHD – til skammen, skylden, forkertheden og de små eller større detaljer, som man sjældent fortæller andre og måske endda ikke selv forstår.

BØGER: Befolkningsundersøgelser viser, at fire-seks procent af befolkningen opfylder kriterierne for en ADHD- eller ADD-diagnose. For de fleste medfører diagnoserne udfordringer på mange områder: De udvikler oftere misbrug, begår kriminalitet, lider af psykisk sygdom og har dårligere uddannelse. Men for nogle kan ADHD/ADD også være en styrke og en fordel, skriver forfatter i ny bog.