Datadebat
Ny tværnordisk strategi sætter skub i forhandlinger om lavere priser på kræftmedicin
Skrevet af Hanna Sigga Madslund den . Skrevet i Datadebat.
Patienterne, sundhedsvæsenet og industrien vil alle drage fordel af fællesnordiske forhandlinger om innovative indkøbsaftaler på blandt andet kræftmedicin. Det mener administrerende direktør i Amgros, Flemming Sonne, som har været med til at udforme en ny tværnordisk forhandlingsstrategi.
Tårnhøje priser på avanceret medicin stiller helt nye krav til finansieringen
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Datadebat.
Nye avancerede terapier (ATMP) har skabt banebrydende behandlingsmuligheder – i visse tilfælde for patientgrupper, som ikke tidligere har haft udsigt til behandling. Udviklingen har imidlertid en tydelig bagside. For med introduktionen af ATMP’er følger helt nye økonomiske, organisatoriske og regulatoriske udfordringer.
Milliondyr medicin og små markeder: Her er industriens overvejelser
Skrevet af Thomas Telving den . Skrevet i Datadebat.
Trods Danmarks beskedne størrelse søgte medicinalfirmaet Novartis i 2019 Medicinrådet om godkendelse af det milliondyre genterapeutiske lægemiddel Luxturna (voretigen-neparvovec), der bruges af meget få patienter til behandling af en sjælden genetisk øjensygdom.
EU-regulativ vil lette arbejdet i Medicinrådets fagudvalg
Skrevet af Hanna Sigga Madslund den . Skrevet i Datadebat.
Den nye fælleseuropæiske HTA-forordning vil afhjælpe arbejdet i Medicinrådets fagudvalg. Den vil imidlertid ikke give danske kræftpatienter hurtigere adgang til godkendt medicin – for vi ligger allerede i top, lyder vurderingen fra den ene af Medicinrådets formænd.
EMA ser på meget andet end OS i vurderingen af nye lægemidler
Skrevet af Natacha Houlind Petersen den . Skrevet i Datadebat.
Samlet overlevelse (OS) er forsat ’golden standard’, når Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA vurderer onkologiske studier, men agenturet kigger i stigende grad også på andre endepunkter, og flere lægemidler anbefales selvom OS-data er fraværende. Progressionsfri overlevelse (PFS) er især relevant i de senere linjer, siger Steffen Thirstrup, medicinsk direktør i EMA.
Overall survival er udfordret som ’golden standard’ i onkologiske studier
Skrevet af Thomas Telving den . Skrevet i Datadebat.
Udviklingen på kræftområdet betyder, at det i stadig flere tilfælde er uhensigtsmæssigt at gøre brug af overall survival (OS) som primært endepunkt i onkologiske studier. Men selvom behovet for alternative endepunkter er stort, findes der ikke enkle løsninger på problemet.
I praksis har onkologer ikke altid tid til at vente på modne OS-data
Skrevet af Hanna Sigga Madslund den . Skrevet i Datadebat.
Overall survival (OS) som primært endepunkt i onkologiske studier har mange svagheder, og er ikke nødvendigvis den ’gyldne standard’ i forhold til at vurdere en ny behandlings effekt og relevans, mener førende onkologer fra Aarhus Universitetshospital. Vi spilder tiden, når vi går og venter på, at OS-data bliver modne, lyder det.
Fremtrædende onkologer: Medicinrådets arbejde er spild af tid og ressourcer
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Datadebat.
Det er irrationelt, at Medicinrådet skal bruge tid og ressourcer på at gennemgå nøjagtig de samme effekt- og sikkerhedsdata fra kliniske studier som det europæiske lægemiddelagentur EMA allerede har evalueret, mener flere danske onkologer. De så helst, at Medicinrådet blev nedlagt og erstattet af et tværeuropæisk forhandlingsorgan.
Medicinrådet affejer kritik af ’dobbeltarbejde’: Den rammer fuldstændig forbi målet
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Datadebat.
Medicinrådet laver ikke dobbeltarbejde, når rådet evaluerer effekt- og toksicitetsdata fra de kliniske godkendelsesstudier, siger Medicinrådsformand Steen Werner Hansen. Evalueringen er nødvendig for at vurdere nye behandlinger i en dansk kontekst, og desuden er det ikke den faglige gennemgang af data, der tager tid, siger han.
Dansk EMA-direktør: Det nuværende godkendelsessystem kan virke ulogisk
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Datadebat.
I den ideelle verden ville det være en fordel, hvis overvejelser om prissætning på ny kræftmedicin indgik som en del af det europæiske lægemiddelagentur EMA’s vurdering af behandlingerne. Det ville gøre ibrugtagningen smidig og sikre en mere ensartet behandling på tværs af Europa, vurderer Steffen Thirstrup, lægefaglig direktør i EMA. Udfordringerne er imidlertid store og udsigterne meget lange, konstaterer han.
Fælles medicinsk teknologivurdering i EU skal give lettere adgang til ny kræftmedicin
Skrevet af Hanna Sigga Madslund den . Skrevet i Datadebat.