Medicinrådets formandskab afviser for tredje gang revurdering af Trodelvy mod triple-negativ brystkræft
For tredje gang har Medicinrådets formandskab afvist at igangsætte en revurdering af antistof-konjugatet Trodelvy (sacituzumab govitecan) til behandling af lokalt fremskreden eller metastatisk triple-negativ brystkræft.
Begrundelsen lyder, at hverken nye data eller ny pris kommer til at ændre Medicinrådets konklusion om ikke at tage Trodelvy i brug nationalt.
I november 2022 vurderede Medicinrådet, at Trodevly forlænger patienternes levetid med knap fem måneder ud fra fase III-studiet ASCENT, sammenlignet med nuværende behandling med kemoterapi (eribulin, vinorelbin, capecitabin eller gemcitabin). Men behandlingen kostede for meget, mente rådet, og opfordrede derfor firmaet bag Trodelvy, Gilead, til at vende tilbage med ”et betydeligt bedre pristilbud.”
Siden er Gilead kommet med et nyt pristilbud tre gange. Medicinrådet har modtaget en anmodning om revurdering af Trodevly i januar 2023 – hvor ansøgeren indsendte ny pris – i marts 2023 – hvor ansøgeren indsendte nye data og ny pris – samt i februar 2024, hvor der igen blev indsendt nye data og ny pris. Meldingen fra Medicinrådet har hver gang været den samme, nemlig at den nye pris og de nye data ikke vil ændre rådets konklusion, og derfor har rådet ikke villet igangsætte en revurdering af Trodevly.
Trodelvy er godkendt i både Norge og Sverige, og Medicinrådets beslutning om ikke at ibrugtage behandlingen i Danmark har mødt heftig kritik fra både patienter og læger. Umiddelbart efter Medicinrådets afvisning af Trodelvy i november 2022 udsendte Danske Patienters to repræsentanter i Medicinrådet i en sjælden mindretalsudtalelse, hvor de påpegede, at behandling med Trodelvy forlænger levetiden, at der mangler effektiv behandling til patientgruppen, der tæller omtrent 60 kvinder om året, og at prisen ikke er højere end ved anden kræftmedicin, der allerede er godkendt.
I september 2023 kom Ann Søegaard Knop, overlæge og lægelig forskningsleder på Klinisk Forskningsenhed i Afdeling for Kræftbehandling på Rigshospitalet, med en generel kritik af, hvordan Danmark halter efter de andre nordiske lande på brystkræftområdet. Hun fortalte, at de danske brystonkologer flere gange om måneden må fortælle patienter, at de ikke kan få den mest livsforlængende behandling, herunder Trodelvy.
”Pinagtigt”, kaldte Ann Soegaard Knop det.