Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Immunterapi kan muligvis erstatte resektion ved lokalavanceret dMMR endetarmskræft

ASCO-GI: Kortvarig behandling med Opdivo (nivolumab) og Yervoy (ipilimumab) demonstrerer stor effekt hos patienter med lokalavanceret endetarmskræft (RC) med mismatch reparationsdefekt (dMMR). Den immunterapeutiske strategi har potentiale til at erstatte resektion.

Det viser resultater fra et mindre dansk studie, der netop er blevet fremlagt ved det amerikanske kræftselskab ASCO’s GI-møde i midten af januar (abstract #121). I dag er neoadjuverende kemo-stråleterapi efterfulgt af resektion standardbehandling til patienter med lokalavanceret RC. De nye danske data tyder imidlertid på, at den lille subgruppe af patienter, som har dMMR, vil have gavn af at få en enkelt (eventuelt to) serie immunterapi i stedet.

”Vores data tyder på, at immunterapi bliver en konkurrent til kirurgi i subgruppen af patienter med endetarmskræft med defekt MMR,” siger Per Pfeiffer, professor og overlæge på Onkologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital og studiets førsteforfatter.

”Hvis en tumor i endetarmen har en vis størrelse, så forbehandles den med stråler forud for kirurgi. Det kan medføre betydelige bivirkninger, blandt andet bækkenproblemer, inkontinens og seksuelle gener. Nogle patienter ender med permanent stomi. Desuden er det ikke helt ufarligt for især ældre patienter at gennemgå en operation af den størrelse. Alt det kan vi skåne patienterne for ved at erstatte kirurgien med en enkelt serie immunterapi.”

Immunterapi i form af checkpoint-inhibitorer er allerede i dag standardbehandling til patienter med dMMR kolorektalkræft i metastatisk setting, og nye studier har ydermere vist meget lovende effekt af immunterapi til behandling af kolorektalkræft i de tidligere stadier. Effekten af immunterapi til behandling af RC med dMMR har kun været evalueret i få studier tidligere. Heriblandt et studie med 12 patienter, der blev publiceret i New England Journal of Medicine i juni 2022.   

Tegner meget lovende

Det danske studie inkluderede fem patienter med tidlig stadie RC med dMMR, og desuden blev to patienter behandlet uden for protokol, mens denne blev færdiggjort. Formålet med studiet var at evaluere effekt og tolerabilitet af én serie nivolumab (3 mg/kg dag 1-15) samt ipilimumab (1 mg/kg dag 1). Det primære endepunkt var antallet af patienter med klinisk komplet respons (cCR) vurderet fire uger efter behandlingen med immunterapi. Patienter, som opnåede et klinisk, radiologisk, patologisk (biopsi uden kræftceller) og molekylært CR blev tilbudt en såkaldt ’watchful waiting’ stategi uden resektion.

”Syv patienter lyder umiddelbart ikke af meget, men der er ikke mange af denne her type patienter. I Danmark har én til to procent af patienter med endetarmskræft defekt MMR. Så det er faktisk ret fantastisk, at vi allerede er lykkedes med at behandle syv patienter her i Odense,” siger Per Pfeiffer.

Fire ud af de fem patienter i studiet modtog én enkelt serie nivolumab-ipilimumab, og én patient fik to serier nivolumab-ipilimumab, da tumor fortsat var synlig ved den første kliniske vurdering ved en erfaren kirurg. Patienterne blev evalueret fire uger efter endt behandling, og data viser, at alle fem patienter opnåede cCR. Tre patienter var ctDNA-positive på diagnosetidspunktet. Efter behandling med nivolumab-ipilimumab var alle tre patienter ctDNA-negative.

Ingen af patienterne i studiet havde behov for stråleterapi, og alle patienter valgte kirurgien fra til fordel for ’watchful waiting’-strategien. Ingen patienter har haft progression eller tilbagefald efter en opfølgningsperiode på 2-12 måneder.

”Både de fem patienter i studiet og de to patienter, der er behandlet uden for protokol, har opnået klinisk komplet respons, og der er fortsat ingen af patienter, som er blevet opereret. Det er vel at mærke mere end tre år siden, at vi behandlede den første patient. Så det tegner jo rigtig lovende,” siger Per Pfeiffer.

Den immunterapeutiske strategi har, ifølge Per Pfeiffer, potentiale til at erstatte resektion, men der er brug for kirurgers ekspertise, når effekten skal vurderes, og patienterne skal kontrolleres.

”Vi monitorerer patienterne tæt for at holde øje med, om kræften vender tilbage. Og hvis den gør, vil vi gerne fange den i tide, så patienterne fortsat kan opereres. For vi ønsker jo for alt i verden ikke at stå i en situation, hvor den immunterapeutiske strategi slår fejl, og hvor vi så ikke har mulighed for at operere patienten rask, fordi sygdommen har nået at sprede sig.”

De næste skridt

Indtil nu har studiet alene pågået på den onkologiske afdeling på Odense Universitetshospital, men fremadrettet skal stort set alle andre danske kræftafdelinger også bidrage med patienter til studiet. Planen er at inkludere op imod 40 patienter over de næste år.

”Det har trukket i langdrag med at få godkendelserne i hus på alle afdelinger. Men nu er det faldet på plads, og vi er klar til udvide studiet til at køre på nationalt plan,” siger Per Pfeiffer.

Det næste spørgsmål er så, hvilke konsekvenser det kommer til at få, hvis den immunterapeutiske behandling fortsætter med at demonstrere god effekt.

”Immunterapi er jo allerede godkendt som standard til patienter med fremskreden kolorektalkræft med defekt MMR. Men hvordan får vi immunterapi godkendt til en patientgruppe, hvor sygdommen ikke har spredt sig – og hvor vi efter alt at dømme ikke vil se randomiserede studier? For det vil jo nærmest være uetisk at køre et randomiseret studie, hvis vi allerede ved, at flere patienter undgår tilbagefald med immunterapi end ved kirurgi,” siger Per Pfeiffer.

Kultur

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.