Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Lena Rosenkilde med hendes søn.

Alenemor får effektiv, selvbetalt kræftbehandling i Sverige, men afvises fortsat i Danmark

Danske Lena Rosenkilde var løbet tør for gode behandlingsmuligheder mod brystkræft, da hun valgte selv at betale for behandling i Sverige. Behandlingen virkede, kræften er i regression, men lægemiddelkomiteen i Region Hovedstaden afviser stadig, at hun kan få behandlingen herhjemme, da den er under vurdering.

“Jeg er så skuffet og frustreret over, at jeg ikke kan få den bedstmulige behandling af min kræftsygdom herhjemme. Især nu hvor jeg har betalt for behandling i Sverige, og det har haft rigtig god effekt på sygdommen,” siger Lena Rosenkilde, 57 og alenemor fra Østerbro. Hun er en af de danske brystkræftpatienter med undertypen HER2-low, der ikke kan få målrettet behandling med Enhertu (T-DXd) på offentlige danske hospitaler. Det til trods for at hun har haft god effekt af lægemidlet.

I januar 2023 godkendte EMA T-DXd til behandling af HER2-low metastatisk brystkræft, og mange europæiske lande tilbyder nu behandlingen i det offentlige sygehusvæsen. I Danmark har ansøgningen været under behandling hos Medicinrådet siden februar 2023.

Efter en række behandlinger med efterfølgende sygdomsprogression valgte Lena Rosenkilde derfor i maj 2023 at påbegynde behandling med T-DXd på en klinik i Sverige for egen regning. Hun er snart halvvejs med behandlingen, som har fået kræften til at svinde, bekræfter Lenas behandlende onkolog i Danmark overfor Onkologisk Tidsskrift.

Afslag fra lægemiddelkomitéen

Lena Rosenkildes danske onkolog kunne dokumentere, at hun allerede efter tredje behandling i Sverige responderede godt på  T-DXd, men det endte alligevel med et afslag fra den regionale lægemiddelkomité i Region Hovedstaden, fortæller onkologen. Det afslag stiller Lena Rosenkilde sig meget uforstående over for.

“Jeg forstår overhovedet ikke, hvorfor de giver afslag. Jeg har selv investeret tid og penge, og det er beviseligt, at det fungerer. Det virker så tungt og bureaukratisk. Det må også være frustrerende for sundhedspersonalet ikke at kunne tilbyde den optimale behandling,” siger hun.

Hun fæstner sig særligt ved det syvende princip i Folketingets syv principper for prioritering af sygehuslægemidler. Det syvende princip fastslår blandt andet, at ”det skal være muligt ud fra en konkret lægefaglig vurdering at behandle med lægemidler, som er afvist til standardbehandling”.

Dyr behandling æder arven

Hver af de 6 behandlinger i Sverige koster omkring 45.000 danske kroner, og derudover er der også konsultationer, prøver og transport. Den samlede pris løber dermed op i mange hundrede tusinde kroner, og det har konsekvenser for både hende og hendes nærmeste, når man som hende er alenemor til en søn på 20 år og har hund og boliglån. Hvis hun kan og vil fortsætte den selvbetalte behandling, skal hun have T-DXd seks gange yderligere og ender så med at have betalt mellem 800.000 og 900.000 kroner, fortæller hun.

“Min mor støtter økonomisk, så meget hun kan, og jeg bruger min opsparing og mere til. Jeg bruger penge, jeg ikke har,” siger Lena Rosenkilde, der indtil videre har fået lov at fortsætte på sit arbejde på et vikarbureau i det omfang, hun kan.

Hun har taget flere midler i brug for at skaffe penge til at fortsætte.

“Jeg har stået frem i medierne og lokalavisen for at fortælle min historie, og derigennem har jeg fået crowdfunding. Folk har endda sendt mig penge på MobilePay til at betale for behandlingen," siger hun.

Alligevel har hun været nødsaget til at optage gæld for at blive behandlet, hvilket hun har svært ved at se rimeligheden i.

“Jeg har altid betalt min skat, altid arbejdet, og jeg har aldrig fået økonomisk hjælp fra det offentlige. Jeg har altid klaret mig økonomisk, men jeg er ikke rig. Jeg har en andelslejlighed på Østerbro, og jeg har været nødt til at optage lån for at kunne betale for en behandling, som andre kan få gratis,” siger hun.

En forfærdelig besked

I sommeren 2021 fik Lena Rosenkilde røntgenscannet sin hofte på grund af smerter. Her fandt lægerne ud af, at den brystkræft, hun var blevet erklæret fri for i december 2019, var vendt tilbage med knoglemetastaser i hoften, lårbenet og ryggen.

Hun blev diagnosticeret med HER2-low østrogenreceptor-positiv (ER+) metastatisk brystkræft – en diagnose, der kom som et slag i ansigtet, efter at hun havde troet sig fri for sygdommen halvandet år tidligere. Ikke kun for hende, men også for hendes 20-årige hjemmeboende søn:

“Det var en hård besked at få, men det var forfærdeligt at skulle ringe til min søn fra hospitalet og fortælle, at kræften var kommet tilbage og nærmest havde ædt min lårbensknogle op. Det var et hårdt slag,” fortæller Lena Rosenkilde.

Ny behandling utilgængelig

Hun påbegyndte flere behandlinger, men hver gang endte sygdommen med at sprede sig igen. Først fik hun antihormonbehandling kombineret med en CDK4/6-hæmmer og knoglestyrkende medicin. Efter tre måneder udviklede sygdommen sig igen og spredte sig til leveren. Derefter fik hun en anden antihormonbehandling, men oplevede igen progression efter to måneder.

Lena Rosenkilde fik så at vide af onkologerne, at der fandtes en ny behandling (T-DXd), som kunne have effekt mod netop HER2-low metastatisk brystkræft, men som ikke var godkendt i Danmark endnu, og derfor kunne man ikke tilbyde hende behandlingen.

Den eneste mulighed var at få behandlingen som led i et forsøg, og Lena Rosenkilde indvilligede derfor i at deltage i studiet DESTINY-Breast04, som undersøgte effekten af Enhertu på HER2-low metastatisk brystkræft. Da hun faldt i kontrolgruppen, modtog hun dog standardbehandlingen capecitabine i stedet for T-DXd og havde sygdomsprogression efter to måneder. Dernæst kom hun på eribulin i marts 2022, hvorefter hun gik 14 måneder, før sygdommen igen spredte sig.

Det var der, Lena Rosenkilde valgte selv at betale for at få T-DXd i Sverige efter opfordring fra onkologen på Rigshospitalet.

“Det var meget trist at få at vide, at jeg ikke kunne få behandlingen på hospitalet i Danmark, men samtidig var det fantastisk at vide, at der fandtes en ny og bedre behandling,” siger hun.

Håber på godkendelse

Det anslås, at mellem 45 og 55 procent af alle brystkræfttilfælde falder under kategorien HER2-low, hvor tumoren har lav ekspression af HER2. Resultater fra studiet DESTINY-Breast04 viste sidste år en markant livsforlængende effekt og blev på den baggrund godkendt af EMA og sidenhen også i mange europæiske lande.

Nu håber Lena Rosenkilde, at Danmark også snart følger trop, så hun kan få sin behandling dækket fremadrettet.

“Jeg håber virkelig snart, at der sker noget. Jeg har overvejet, om vi bare burde demonstrere uden for Medicinrådets kontor for at sætte fokus på problemet og få gang i processen,” siger hun.

Trods sin frustration håber hun på det bedste og kæmper videre.

“Jeg er nødt til at være optimistisk, for ellers mister jeg håbet, og det må jeg for alt i verden ikke. Jeg er nødt til at kæmpe for at blive rask, ikke mindst for min søn.”

Kultur

  • Kræftlægernes næstformand anbefaler roman om ung pige, der mister sin mor til kræft

    KULTUR-TEMPERATUR: En autobiografisk roman om en ung teenager med en kræftsyg mor giver et gribende indblik i en ung pårørendes liv omgivet af sorg og død, mener overlæge Camilla Qvortrup. Hun er næstformand hos DMCG.dk, der er en sammenslutning af 25 Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.

  • Ny bog om motions virkninger på hjernen er ekstremt motiverende

    BØGER: Fysisk aktivitet er den bedste beskyttelse mod neurodegenerative sygdomme som for eksempel Alzheimers sygdom, demens og Parkinsons sygdom. Hjerneforsker Troels W. Kjær giver i sin nye bog ´Gik Einstein til fitness?´ masser af indsigt i, hvorfor motion gør hjernen sund, stærk, klog og glad, og hvordan man gør.

  • Søvnforsker deler ud af sine bedste videnskabelige råd til god søvn

    BØGER: Er du træt af at være træt, fordi du sover elendigt, så har søvnforsker Birgitte Rahbek Kornums bog ´Sover du?´ en stribe rigtig gode forklaringer på hvorfor – og 132 praktiske og nemt overskuelige råd til bedre søvnvaner og en god nats søvn. Bogen i sig selv er også dejligt søvndyssende at læse, selv om den ikke er spor kedelig. Tværtimod.

  • Roman giver kræften stemme, mens livet rinder ud

    BØGER: Kort over kroppens landskab er en spektakulær, kalejdoskopisk, hærgende og sanselig rejse gennem en kræftsyg kvindes liv og krop.

  • Helene Probst ville oprindeligt være musiker

    KULTUR-TEMPERATUR: Helene Probst har siddet centralt ved bordet i både Danske Regioner, Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen, men oprindeligt havde samfundsmedicineren, der også er fan af keramik, udset sig en helt anden karrierevej.

  • Ny, fremragende bog fra svensk psykiater: Ældre med ADHD svigtes af sundhedsvæsenet

    BØGER: Hvordan er det som voksen at indse, at man har levet hele sit liv uden at forstå, hvorfor nogle ting tilsyneladende altid går galt? Det spørger den svenske psykiater Lotta Borg Skoglund om i sin nye bog, hvor hun som en af de første sætter fokus på det vanskelige liv som 50+ med ADHD. Hun har tidligere skrevet fremragende bøger om ADHD, og det lykkes hende endnu en gang at bane vejen for nye forståelser.

  • Bogserie til børn af mødre med brystkræft kan være god hjælp – men måske ikke for alle

    BØGER: Mødre skal tale med deres børn, hvis de har brystkræft, selv når de er helt små, mener psykolog Kirstine Monefeldt Lindgaard, der selv manglede hjælp til de vanskelige samtaler, dengang hun fik konstateret brystkræft. Hun har nu skrevet en fin bogserie – men for de forældre, som måtte være mere tøvende og mindre afklarede, er der ikke megen hjælp at hente.

  • Forfatter: Fortidens overgreb kan lære os om nutidens

    BØGER: Kvindekolonien på Sprogø var ikke en fejl – tværtimod. Afgrænsningen af de svage og afvigende har været en hel central del af velfærdsstatens opbygning, siger antropolog Stine Grønbæk Jensen, der gennem sit forfatterskab giver stemme til dem, som samfundet og sundhedsvæsenet har overhørt og umyndiggjort. 

  • Overgrebets smertefulde ekko

    BØGER: Anbefalelsesværdig roman om efterdønningerne af et overgreb beskriver nøgternt, hvordan overgrebsmanden tager bo i offerets krop som et mørkt ekko.

  • Iværksætterlæge startede sin medicinske løbebane på et hospice i Rumænien

    KULTUR-TEMPERATUR: Niels Kvorning har skabt appen Dermloop, der er i brug i alle regioner som pilotprojekt. Hans opfindelse skal bidrage til at strømline og forbedre sundhedsvæsnet, men han blev tidligt i livet opmærksom på, at det også er nødvendigt med en accept af døden midt i vores iver efter at behandle.