Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Brystkræftoverlevere har sværere ved at blive gravide

SABCS: Kvinder i den fødedygtige alder, der tidligere har haft brystkræft, har markant lavere chance for at blive gravide end resten af den kvindelige baggrundsbefolkning. De har ydermere en højere risiko for en række komplikationer ved graviditet, såsom for tidlig fødsel. 

Det konkluderer forskerholdet bag en ny, stor metaanalyse, som blev præsenteret på San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2020 (abstrakt GS3-09). 

”Med tilgængeligheden af ​​mere effektive kræftbehandlinger, har overlevende fået betydelig mere opmærksomhed. I dag bør det at vende tilbage til et normalt liv efter kræftdiagnose og behandling betragtes som en afgørende ambition inden for kræftbehandling. Hos patienter, der er diagnosticeret i deres reproduktive år, inkluderer dette muligheden for at gennemføre deres familieplanlægning,” udtaler medforfatter til metaanalysen, Matteo Lambertini, i en pressemeddelelse fra SABCS. Han er adjungeret professor i medicinsk onkologi ved University of Genova –IRCCS Policlinico San Martino Hospital i Genova, Italien. 

Flere behandlinger mod brystkræft, der har reduceret brystkræftdødeligheden, har mulige langtidstoksiske virkninger på kroppen, herunder potentielle negative indvirkninger på fertilitet, vurderer Lambertini i presseteksten.   

Markant færre graviditeter

I metaanalysen foretog forskerne et systematisk review af 39 undersøgelser, der havde identificeret kvinder, som havde været gravide efter en brystkræftdiagnose. I alt indsamlede de data om 114.573 brystkræftpatienter. De evaluerede undersøgelserne for at vurdere hyppigheden af ​​graviditeter efter behandling hos disse patienter, føtale og obstetriske resultater, sygdomsfri overlevelse og samlet overlevelse. Resultaterne viste, at - sammenlignet med kvinder fra den generelle befolkning - havde tidligere brystkræftpatienter 60 procent nedsat chance for at blive gravide. 

Lambertini forklarede, at analysen ikke specifikt kiggede på det samlede antal kvinder, der forsøgte at blive gravid, så det er muligt, at flere kvinder i den gruppe, som havde haft brystkræft, ikke forsøgte at blive gravid efter afslutning af behandling. Nogle af de undersøgelser, der var inkluderet i analysen, havde dog data på dette, og Lambertini vurderer i presseteksten, at mere end halvdelen af ​​unge kvinder, der forsøgte at blive gravide, blev det. Nogle af de kvinder, der ikke havde til hensigt at blive gravide, blev det også.

Resultaterne fra metaanalysen viste desuden, at brystkræftoverlevere havde 50 procent højere risiko for at få en baby med lav fødselsvægt. De havde 16 procent højere risiko for at få en baby, der var lille i svangerskabsalderen, 45 procent højere risiko for tidlig fødsel og 14 procent højere risiko for at føde ved kejsersnit.

Der var ingen signifikant øget risiko for medfødte defekter eller andre komplikationer under graviditet eller fødsel. Den øgede risiko for lav fødselsvægt og kortere svangerskab syntes primært at være begrænset til kvinder, der havde fået kemoterapi, vurderer forskerne i presseteksten.

Ikke relateret til dårligere prognose

Graviditet efter brystkræft var ikke forbundet med en dårlige prognose. Sammenlignet med brystkræftpatienter, der ikke havde en efterfølgende graviditet, havde de patienter, som blev gravide, en 44 procent reduceret risiko for død og en 27 procent reduceret risiko for tilbagefald. Disse data antyder formentlig, at kvinder, der har det godt, og har en god prognoser, er mest tilbøjelige til at forsøge at blive gravide. 

Metaanalysen viste videre, at resultaterne kunne genfindes på tværs af BRCA-status, nodal status, tidligere kemoterapieksponering, graviditetsinterval (den tid, der var mellem brystkræftdiagnose og graviditet) og graviditetsresultater.

Forfatterne vurderede selv, at undersøgelsens største begrænsning var, at den ikke inkluderede en evaluering af individuelle patientdata, og de fleste af de inkluderede studier var retrospektive analyser.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard har masser af Asger Jorn-billeder til at hænge på sit kontor. Da hun var 10-11 år, blev Asger Jorns kunst en øjenåbner for hende, og siden har hans kunst givet hende inspiration.

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.