Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Atriance kan spille rolle for børns leukæmioverlevelse

ASCO: I et randomiseret fase III-studie udført af den amerikanske Children's Oncology Group (COG) levede 90 procent af børn og unge voksne med T-celle akut lymfoblastisk leukæmi (T-ALL) eller T-celle lymfoblastisk lymfom (T-LL) fire år efter påbegyndelsen af forsøgets behandlingsregimer, og 84 procent var kræftfrie.

Det er de til dato højest rapporterede overlevelsesrater for de to patientgrupper i USA.

Undersøgelsen præsenteres i en pædiatrisk onkologi-session på ASCO lørdag den 2. juni kl. 15-18 (abstract 10500).

”T-ALL er en sygdom, der kræver brug af et meget intenst og komplekst kemoterapiregime. Indtil nu har det været sådan, at cirka 80 procent lever i mindst fire år efter at være blevet behandlet for deres sygdom, men vi mener, at vi kan og skal gøre det bedre. Vores forsøg viser, at vi kan øge overlevelsesraten yderligere med omkring 10 procent, hvilket er meget opmuntrende,” siger ledende forfatter på undersøgelsen Kimberly Dunsmore fra Virginia Tech Carilion School of Medicine i Roanoke.

Forsøget foregik i perioden 2007-2014 og inkluderede 1.895 patienter i alderen 1-30 år, der enten havde T-ALL (94 procent af deltagerne) eller T-LL (seks procent af deltagerne). Det høje patientantal gør forsøget til det største randomiserede kliniske forsøg, der nogensinde er udført mod disse sygdomme.

Alle patienter i forsøget fik standardbehandling bestående af en kombination af flere kemoterapistoffer, kendt som Berlin-Frankfurt-Munster (aBFM) kemoterapi. Ud over at modtage aBFM blev patienterne randomiseret til enten at modtage højdosis methotrexat på et hospital eller en gradvist øget dosis methotrexat ambulant.

I modsætning til resultaterne fra tidligere, mindre forsøg gik det de patienter med T-ALL, som modtog eskalerende doser methotrexat, bedre end dem, der fik højdosis methotrexat. Den fire års sygdomsfri overlevelse med eskalerende dosis var 89,8 procent mod 78 procent ved højdosis.

Atriance plus eskalerende dosis bedst resultat

Gruppen af ​​patienter med moderat eller høj risiko for sygdomstilbagefald blev desuden tilfældigt tildelt i grupper, der enten modtog eller ikke modtog Atriance (nelarabin), udover kemoterapi og kraniel stråling (for at forhindre eller behandle hjernemetastaser). Resultaterne viste, at ud af de patienter, der fik ​​Atriance, var 89 procent kræftfri efter fire år, mod 83 procent af dem, der ikke fik stoffet.

Bedst gik det for de T-ALL-patienter, som modtog både Atriance og eskalerende doser methotrexat. Her var 92,2 procent leukæmifrie efter fire år. Derimod havde patienter med T-LL ikke nogen fordel af tilsætning af Atriance. Alligevel levede over 85 procent i fire år uden tegn på sygdom.

Patienter, der ikke oplevede forbedring af deres kræftsygdom efter den første (induktions) fase af kemoterapi, fik methotrexat og Atriance i høj dosis. I denne gruppe overlevede 54,8 procent fire år uden tegn på sygdommen.

Atriance også relevant i Norden

Atriance (nelarabin) blev godkendt i USA i 2005 og i Europa i 2007 til behandling af mennesker med T-ALL og T-LL, som ikke har responderet på, eller hvis kræft har udviklet sig under, mindst to kemoterapibehandlinger. I modsætning til de forsøg, der førte til godkendelsen, blev Atriance i det nuværende forsøg testet hos nydiagnosticerede patienter.

Overlæge på Rigshospitalets børneafdeling Thomas Leth Frandsen overværede en præsentation af studiet ved BFM-mødet 19.-20. maj i Helsinki, og han finder resultaterne fra COG-gruppen interessante og yderst relevante i en dansk kontekst. Også selvom de overlevelsesdata, som amerikanerne kunne præstere, allerede er endnu bedre i de nordiske lande.

”I Danmark – og det øvrige Norden – klarer langt den største del af T-ALL-patienterne sig imponerende godt. Den kategori af T-ALL patienter, som studiet har kigget på, har i Danmark og Norden en Event Free Survival på 94 procent, hvilket jo er noget bedre end studiets 80-85 procent – og det er uden Atriance,” siger Thomas Leth Frandsen og fortsætter:

”Den gruppe T-ALL patienter, der er sværest at behandle, er gruppen med dårlig respons efter induktionen, altså højrisikopatienterne. I den kategori viser studiet fra COG-gruppen, at Atriance ikke har nogen effekt. Det er en svær patientkategori, især fordi der er yderst få mulige behandlinger til højrisiko-T-ALL-patienter. Alle de nye behandlingsforslag, der kommer disse år, er til Præ-B-ALL-patienterne. Netop derfor er Atriance absolut interessant som mulig behandling up-front til højrisikopatienter.” 

De danske børneonkologer har også tanker om et klinisk forsøg, hvor Atriance skal indgå i behandlingen af dårligt responderende T-ALL-patienter, oplyser Thomas Leth Frandsen. 

Han fremhæver desuden, at studiet viste, at behandling med Atriance ikke går ud over patienternes nervesystem.

”Det er MEGET positivt, at COG-gruppen viser en overraskende lav neurotoxicitet, da det har været den største bekymring ved Atriance,” siger Thomas Leth Frandsen. 

Også ASCO’s formand Bruce E. Johnson fremhæver, at den påviste overlevelsesforbedring ikke går ud over sikkerheden ved behandlingen.

”Som onkologer stræber vi konstant efter bedre behandling og resultater for vores patienter, selv i kræftformer, hvor overlevelsesraten er forholdsvis høj sammenlignet med andre. Vi ved nu, at det er muligt at øge overlevelsen betydeligt hos børn og unge med sjældne former for leukæmi og lymfom uden at indføre yderligere alvorlige bivirkninger, der kan forringe deres livskvalitet,” siger Bruce E- Johnson i en pressemeddelelse.

Næste skridt for forskerne bag undersøgelsen vil være at undersøge de konsekvenser og fordele, der kan opstå ved at bruge Atriance i kemoterapiprotokoller uden kraniel bestråling, der kan give senfølger som kognitive problemer, indlæringsvanskeligheder, neuroendokrine ændringer og udvikling af sekundær malignitet.

Kultur

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.