Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Arvelighed spiller større rolle mod SCLC end hidtil antaget

WCLC: Næsten halvdelen af ​​alle patienter med småcellet lungecancer (SCLC) har en skadelig kimlinjemutation, som kan være forbundet med udviklingen af ​​deres sygdom, indikerer analyse af hele exon-sekventeringer. 

Mutationer egner sig muligvis til målrettet behandling og screening hos cirka 10 procent af patienterne. Sådan konkluderer forskere bag nyt studie, der blev præsenteret på det virtuelle World Congress on Lung Cancer 2020 (abstrakt OA11.05). 

"Disse fund tyder på, at SCLC kan have en arvelig disposition, og dette kan have væsentlige konsekvenser for målrettet terapi og kræftscreening for SCLC-patienter og deres familier," udtaler  Nobuyuki Takahashi, onkolog ved National Cancer Institute i Bethesda, USA, i en nyhed på IASLC’s hjemmeside. Han er medforfatter, og han præsenterede forskningen på WCLC2020.

SCLC har løbende haltet bagefter ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) med hensyn til fremskridt inden for screening, behandling og prognose. I betragtning af den stærke sammenhæng mellem tobakseksponering og SCLC-udvikling er den arvelige modtagelighed for SCLC længe blevet overset som en vigtig sygdomsdriver, vurderer forskerholdet bag det nye studie.

Dertil kommer, at man ikke har været i stand til at identificere molekylære undertyper af SCLC for at personalisere og målrette behandling på en succesfuld måde. 

Kimlinje-DNA med patogene mutationer

Forskerholdet forsøgte at løse nogle af udfordringerne ved at undersøge arveligheden bag SCLC nærmere. Til formålet lavede forskerne hel-exom-sekventering af kimlinje-DNA fra perifere mononukleære blodceller taget fra 77 personer med SCLC og 10 personer med ekstrapulmonal småcellet kræft.

Kohorten bestod af personer rekrutteret over hele USA til deltagelse i National Cancer Institute-sponsorerede kliniske forsøg, som alle tidligere havde modtaget platinbaseret kemoterapi. 

Efter at have været igennem 607 gener associeret med kræftudvikling, fandt forskerne, at 43,7 procent af patienterne inden for kohorten havde en patogen eller en sandsynlig patogen mutation i 35 gener.

Hos ni patienter (10,3 procent af den samlede kohort) blev de identificerede genetiske varianter vurderet til at være værd at handle på eventuelt gennem rådgivning og screening hos patienter og deres familiemedlemmer. 

Derudover forekom to tredjedele af de identificerede kimlinjemutationer inden for gener involveret i DNA-skadereparations-pathways.

Hele exom-sekventeringer af tumorvæv, der skulle afsløre somatiske mutationer, viste desuden et tab af heterozygositet af MLH1, BRCA2 og SMARCA4, og det underbygger, ​​disse gener kan have en rolle i tumordannelse og som potentielle behandlingsmål.

En lille kontrolgruppe understøttede resultater

Forskergruppen anvendte den samme kimlinje-hel-exom-sekventeringsproces til en uafhængig kohorte på 79 patienter med SCLC, og her fandt de, at en lignende andel af individer - 40,2 procent - havde en skadelig kimlinjemutation, hvilket validerede deres oprindelige resultater. 

Igen var det gener involveret i reparation af DNA-skader, der dominerede.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard har masser af Asger Jorn-billeder til at hænge på sit kontor. Da hun var 10-11 år, blev Asger Jorns kunst en øjenåbner for hende, og siden har hans kunst givet hende inspiration.

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.