Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Fedme er alligevel en risikofaktor for lungekræft

Fedme betragtes normalt ikke som betydelig risikofaktor for lungekræft, men ny forskning peger på, at det afhænger af metoden, man bruger til at udregne overvægt og fedme, om det ender ud som en betydelig risikofaktor. 

Det viser resultaterne publiceret i Journal of Thoracic Oncology, ifølge den internationale lungekræftsammenslutningen IASLC.

Selv om sammenhængen mellem fedme og kræftforekomst er tydelig for nogle solide tumortyper som bryst-, spiserør- og tyktarmskræft, så betragter man normalt ikke fedme og udvikling af lungekræft som relateret.   

Det kan dog være de traditionelle metoder til at måle fedme, såsom BMI (Body Mass Index), som er en af grundene til, at fedme ikke er faldet ud som risikofaktor for lungekræft. 

I det nye studie beregnede forskerholdet overskydende kropsvægt hos patienter med ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), inden de blev opereret, ved hjælp af visceralt fedtindeks målt ved CT-scanninger.  

"Mens BMI er let at måle, er dets anvendelse blevet kritiseret på grund af dets manglende evne til at skelne mellem fedt og magert kropsmasse," udtaler Sai Yendamuri i en pressetekst fra IASLC. Han er medforfatter til det nye studie og thorax-kirurg på Rosewell Comprehensive Cancer Cancer, USA.

“BMI redegør heller ikke for kropsfedtfordeling. Det er blevet mere og mere anerkendt, at 'visceral' eller 'central fedme' er den primære drivkraft bag sundhedsforhold forbundet med højt kropsfedt."  

Fedmen påvirker immunsystemet

Samlet set antyder resultaterne på en potentiel mekanisme for fedmens effekt på udviklingen af ​​tumorbyrde hos overvægtige - nemlig en tilsyneladende mangesidet immundysfunktion, der er fremherskende i tumorer hos overvægtige patienter (og mus), konkluderer forfatterne bag det nye studie.  

"Vores undersøgelse giver tiltrængt klarhed over forholdet mellem fedme og NSCLC-patientoverlevelse, hvilket giver en fast videnskabelig begrundelse for målretning af fedmes pro-tumoreffekter, som inkluderer afgjort negative virkninger på antitumorimmunresponset," siger Sai Yendamuri og fortsætter:

”Vores fund bekræfter også nytten og relevansen af ​​tilgængelige musemodeller til yderligere at undersøge mekanismerne for fedmens lungekræftfremmende effekter. Det er vigtigt, at de også validerer en raffineret tilgang til at studere fedme i retrospektive datasæt [af kræftpatienter].”

I forskningsartiklen skriver forfatterne:

”Visceral fedme er forbundet med dårlig samlet og tilbagefaldsfri overlevelse hos patienter med tidlig NSCLC, og disse fund kan informere om fortsatte bestræbelser på at bedre forudsige lungekræftresultater og -håndtering samt anvende behandlinger og udvikle nye terapeutiske tilgange til forebyggelse eller kontrol af tidlig- fase lungekræft på tværs af en patientpulje, der i stigende grad er overvægtig og overvægtig.”

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard har masser af Asger Jorn-billeder til at hænge på sit kontor. Da hun var 10-11 år, blev Asger Jorns kunst en øjenåbner for hende, og siden har hans kunst givet hende inspiration.

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.