Multinationalt projekt skal øge lungekræftscreening i Europa
Et banebrydende nyt sundhedsprojekt fra EU skal lette implementeringen af programmer og nedbryde barrierer for lungekræftscreeningen i hele Europa.
Det nye projekt går under navnet ”Styrkelse af screening for lungekræft i Europa” (SOLACE) og skal nedbryde barriererne for screening og sikre, at mennesker på tværs af sociale og økonomiske samfundslag kan få adgang til screeningen.
”SOLACE vil give en omfattende retningslinje for igangsættelse af programmer for lungekræftscreening med den nyeste kvalitet og høje deltagelsesrater. Typiske fejl kan undgås, og den forventede levetid øges,” siger Hans-Ulrich Kauczor, der er videnskabelig koordinator for SOLACE-projektet, i en pressemeddelelse.
SOLACE-projektet blev lanceret 1. april 2023 og vil løbe over tre år. Det er en del af EU-programmet ‘Europa's Beating Cancer Plan’, som blev lanceret gennem ‘EU4Health’, som er et visionsprogram om et sundere Europa 2021-2027.
Den nye EU-anbefaling om kræftscreening opfordrer medlemslandene til at undersøge effektiviteten af lavdosis Computed Tomography scanninger (LDCT) til screening af personer med øget risiko for lungekræft. Desuden støtter det EU-finansierede projekt medlemsstaterne med implementering og vil levere personlige værktøjskasser til nationale og regionale centre for at lette implementeringen af lungekræftscreeningsprogrammer i hele EU med særligt fokus på grupper, der er i højere risiko.
Ulighed i sundhed og rygning
En af grundene til, at nogle europæere i risikogruppen ikke har adgang til lungekræftscreening er ulighed i sundhed. Faktorer som eksempelvis rygning kan være mere udbredt i disse grupper, hvilket yderligere forværrer deres risiko for lungekræft.
”Et af hovedproblemerne med lungekræft er stigmatisering. Vi har brug for en ændring i forhold til, hvordan vi forholder os til mennesker, der lider af lungekræft, set fra et samfundsmæssigt synspunkt. SOLACE-projektet kan virkelig ændre det og løfte stigmatiseringen af patienterne,” siger kroatiske Ivica Belina, medlem af European Lung Foundation Lung Cancer Patient Advisory Group, i pressemeddelelsen.
De første pilotprogrammer påbegyndes i ti EU-lande, og mange af programmerne vil foregå i fjerntliggende områder, som har særlige udfordringer på grund af afstanden til hospitalerne. Som en del af projektet vil SOLACE tilbyde transport- eller mobile screeningsenheder.
”Vi har beviserne, vi har den politiske vilje gennem ‘Europa’s Beating Cancer Plan’, og med SOLACE-projektet har vi midlerne til at være i stand til at opskalere og styrke programmer for lungekræftscreening i hele EU,” sagde Torsten Blum, professor i intern medicin og pneumologi samt medlem af SOLACE-koordinationsteam, ved lanceringen af SOLACE.