Vaccine gør immunterapi effektiv over for ALK-positiv lungekræft
En vaccine, der gør immunterapi effektiv over for ALK-positiv ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), har vist gode resultater i laboratoriet og skal nu testes på patienter.
I ny forskning foretaget på mus har forskere fra blandt andet Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning udviklet den nye vaccine, der skal gøre immunterapi effektiv ved ALK-positiv NSCLC.
Ifølge gruppeleder Zoltan Szallasi fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har den nye vaccine en række fordele, der gør den særligt lovende:
”For det første er det relativt enkelt og samtidig billigt at oversætte vores arbejde i laboratoriet til en vaccine, så teknikken bag forsøgene er på plads. For det andet er der den særlige fordel ved ALK, at det kun bliver brugt af få celler i kroppen. Det giver os en forhåbning om, at der vil være få bivirkninger ved en mulig kommende behandling,” siger Zoltan Szallasi på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Den nye forskning er publiceret i Nat Cancer, og efter planen skal vaccinen afprøves på mennesker – i første omgang i USA – hvor en del af forskningen er udført.
Forhindrede spredning og sygdom
Forskningsgruppen har kigget nærmere på aktiveringen af ALK-genet, som findes ved ALK-positiv NSCLC, som i sig selv er for lille til, at immunterapi har en effekt. I det nye studie fandt forskerne frem til, at der er en specifik del af genet, som udløser en stærk reaktion fra immunforsvaret.
Ud fra den specifikke del af ALK-genet udviklede forskerne en RNA-vaccine for på den måde at aktivere immunforsvaret. De gav vaccinen til mus med-ALK positiv NSCLC, hvorefter de behandlede musene med en kombination af tyrosinkinasehæmmer (TKI) og immunterapi.
Resultaterne viste, at behandlingen forhindrede kræften i at sprede sig, og flere af musene var sygdomsfrie, da forsøget stoppede.
Hidtil har immunterapi ikke vist den store effekt på ALK-positiv NSCLC, hvilket skyldes ineffektiv CD8+ T-celle-priming mod ALK-antigener. Vaccinationen, som blev afprøvet i den nye undersøgelse, genoprettede primingen, og i kombination med TKI’er udryddede den lungetumorer og forhindrede metastatisk spredning af tumorer til hjernen.