Urinprøve vil afsløre prostatakræft
Fund af biomarkører på Aarhus Universitetshospital videreudvikles af privat firma, der satser på at have test-kit klar om et par år. Det kan bruges til vigtig skelnen mellem kræftformerne.
På området for prostatakræft er man kommet et stort skridt nærmere den urinprøve, som meget præcist kan fortælle, om kræften er ondartet eller godartet og dermed om operation er nødvendig.
Prøven udvikles af diagnostik- og genanalysefirmaet Exiqon, som sidste år tog licens til rettighederne for nogle validerede biomarkører udviklet af Aarhus Universitetshospital. Urinprøven vil blive implementeret i rutineundersøgelser af mænd, og vil, når den er klar, medføre øget livskvalitet for de mange, der måske kan undgå voldsomme behandlingsforløb. Bl.a. fordi lægerne bliver i stand til meget mere målrettet og individualiseret at kunne tilrettelægge behandlingen for den enkelte.
En ny metode til identifikation af personer med prostatakræft har længe været et stort ønske, da den blodbaserede PSA-test resulterer i op til 70 pct. falske positive. Og en positiv test følges op af en biopsi, der igen resulterer i op til 30 pct. falske negative.
”Konsekvenserne er, at man opererer mange, som ikke har behov for det. Og da operationerne er forbundet med store bivirkninger, vil vi gerne undgå at operere og behandle unødigt,” siger Torben Ørntoft, dr.med., professor og adm. overlæge på Institut for Klinisk Medicin - Molekylærmedicinsk Afdeling (MOMA).
MOMA-forskernes jagt efter biomarkører sker som led i et internationalt samarbejde omkring molekylære markører ved prostatakræft, som også involverer Urinvejskirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Om de markører, som Exiqon har købt rettighederne til, siger Ørntoft, at ’det er sjældent at se markører med så lovende et potentiale’. Og han mener, at det giver håb for udvikling af langt bedre test, end hvad der er tilgængeligt i dag.
Et enormt marked
Samarbejdet mellem forskerne i Aarhus og Exiqon er kommet i stand, fordi man også på Exiqon længe har forsøgt at identificere molekylære biomarkører til prostatakræft. Med penge fra Innovationsfonden er man lige nu ved at validere dem, man har taget licens på, og regner med at afslutte denne proces om et par år, hvorefter den egentlige udvikling af et test-kit til urinprøven går i gang.
Exiqon er bl.a. ledende leverandør af fleksible løsninger til analyse af RNA og samarbejder med farmaceutiske og diagnostiske selskaber om at udvikle nye molekylærdiagnostiske test, som kan hjælpe kræftbehandlende læger med at stille tidlige og præcise diagnoser og vælge den bedst mulige behandling til den enkelte patient. Firmaets administrerende direktør, Lars Kongsbak, er begejstret for samarbejdet med forskerne i Aarhus, som har skåret flere år af Exiqons diagnostiske programmer for prostatakræft. Og han lægger heller ikke skjul på, at en brugbar urintest rummer store kommercielle muligheder:
”Den vil ikke blot kunne bruges i Danmark, men i hele verden. Og når vi taler et produkt til tidlig opdagelse af prostatakræft, taler vi om et marked på flere milliarder dollars. Det er jo halvdelen af verdens befolkning, der fra deres midalder får behov for at tisse i koppen hvert år. Men før vi er dér, mangler vi altså lige et par års studier og yderligere valideringer,” siger han.