Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Samarbejdsproblemer med forskningschef i Kræftens Bekæmpelse mere omfattende end antaget

Flere forskningsgrupper i Kræftens Bekæmpelse har alvorlige samarbejdsproblemer med forskningschefen Mef Nilbert - ikke kun de fire, der er tilknyttet kohorten Kost, Kræft og Helbred.

Det er én af konklusionerne af den undersøgelse af arbejdsmiljøet, som den eksterne konsulent Søren Thorup i fredags fremlagde sine konklusioner på under et krisemøde mellem repræsentanter fra de fire forskningsgrupper, forskningschefen og Kræftens Bekæmpelses øverste ledelse. Administrerende direktør Jesper Fisker satte for et halvt år siden undersøgelsen i værk for at finde årsagen til, hvorfor de fire specifikke forskergrupper under en medarbejderundersøgelse i efteråret havde udvist dårlig trivsel og komme med en handlingsplan - en dårlig trivsel, der som afdækket af Onkologisk Tidsskrift udsprang af problemer med at takle GDPR-regler og dårlig kemi med forskningschefen.

Men i stedet for, som ventet, at fremlægge en handlingsplan for, hvad der nu skal ske for at komme problemerne til livs, gav konsulenten bolden op til en bredere undersøgelse af forskningschefens måde at lede på i flere forskergrupper i forskningsafdelingen, deri i alt  favner 23 antal forskergrupper. Hvor mange forskergrupper, der bliver berørt, er endnu ikke meldt ud. En egentlig handlingsplan er derfor foreløbigt udskudt til at undersøgelsen er færdig efter sommerferien. Det erfarer Onkologisk Tidsskrift efter i en række artikler  bragt i sidste uge at have omtalt samarbejdsproblemerne mellem forskningschefen og fire specifikke forskningsgrupper tilknyttet kohorten Kost, Kræft og Helbred.

“Det kunne have været dejligt, hvis vi havde kunnet lande en handleplan før sommerferien. Men ledelsen ville gerne have tid til at komme frem til den bedste løsning. Til mødet fik vi derfor kun en orientering om, hvad konsulenten var nået frem til. Det giver ledelsen noget mere tid til at tænke igennem, hvad den skulle stille op med den melding, de har fået fra konsulentfirmaet,” siger Marie Hargreave, seniorforsker og tillidsrepræsentant ved Kræftens Bekæmpelse. Hun oplever, at der hidtil har været en god proces omkring afdækningen af problemer med trivslen og at hun også har tillid til, at den videre afdækning kommer i mål.

Yngre forskere trynet?

“Den øverste ledelse har lyttet til de trivselsproblemer, nogle forskere har oplevet,” siger hun.

Når jeg lytter til vandrørene i organisationen, så handler det bl.a. om, at Mef Nilbert har trynet især yngre forskere?

“Det vil jeg ikke kommentere mere på end at sige, at der har været nogle samarbejdsproblemer. Jeg vil ikke være mere specifik. Men der er ingen tvivl om, at der har været nogle problemer, der bliver taget alvorligt,” siger Marie Hargreave.

Adm. direktør Jesper Fisker hæfter sig også ved, at det var et godt møde, hvor der kom yderligere konstruktive forslag frem, som han sammen med følgegruppen og andre involverede vil se nærmere på.

Det samme er meldingen fra forskningschef Mef Nilbert:

"Der er ingen tvivl om, at vi står i en svær situation og det påvirker mig dybt, ligesom det er svært for mange andre. Jeg håber, at denne tid kan blive et vendepunkt for os og vi kommer til at se tilbage på, at vi sammen kom godt igennem det. Vi har en fantastisk forskningsafdeling, bedriver fantastisk forskning, og vi vil gerne stille de bedst mulige vilkår frem for at andre også kan forske på baggrund af vores data - og det skal vi finde en ramme for, hvordan de kan. Det har skabt frustration, ligesom vores håndtering har skabt frustration - det ønsker jeg ikke, og ligegyldigt hvor svært det end må være, så må det aldrig føre til trivselsproblemer. Jeg glæder mig over opbakning til processen fra  følgegruppen og fra KBF's ledelse på de møder vi har haft i dag, og vil se frem til det videre arbejde.”

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard har masser af Asger Jorn-billeder til at hænge på sit kontor. Da hun var 10-11 år, blev Asger Jorns kunst en øjenåbner for hende, og siden har hans kunst givet hende inspiration.

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.