Dansk studie: Kræft-rehabilitering bør være holistisk
Kræftoverlevere har brug for en holistisk rehabilitering, der hjælper dem til at genvinde en følelse af kontrol og adresserer bekymringer om familiens velvære.
Det konkluderer et dansk studie, som belyser de udfordringer, som kræftoverlevere står over for.
Formålet med studiet, som er publiceret i Acta Oncologica, var at beskrive udfordringer, som kræftoverlevere, der henvises til rehabilitering i den primære sundhedssektor, står over for. I studiet har de danske forskere anvendt scoringssystemet Functional Assessment of Cancer Therapy-General (FACT-G), der måler sundhedsrelateret livskvalitet (HRQOL), samt åbne spørgsmål.
Den internationale klassifikation af funktion, handicap og sundhed (ICF) dannede rammen om analysen af svar på de åbne spørgsmål 'hvad bekymrer dig mest?' og 'hvad betyder noget for dig?'. Desuden har forskerne undersøgt anvendeligheden af patientrapporterede resultater (PRO'er) til at forstå de udfordringer, som kræftoverlevere støder på.
Studiet viser, at FACT-G viste den laveste score for funktionelt velvære (14,4) og følelsesmæssigt velvære (16,6), mens der var højere score for fysisk velvære (18,9) og socialt/familievelvære (21,1). Svar på de åbne spørgsmål afslørede bekymringer om hverdagen, og hvordan kræft vil påvirke familiens velvære nu og i fremtiden.
Ydermere rapporterede kræftoverleverne i undersøgelsen et behov for at opretholde normalitet og proaktivt adressere de udfordringer, som sygdommen bringer med sig.
Samlet set konkluderer forskerne bag studiet, at kræftoverlevere, der er henvist til rehabilitering i det primære sundhedsvæsen, oplever ”omfattende udfordringer, der nødvendiggør en holistisk rehabiliteringstilgang”.
Det inkluderer interventioner, der understøtter kræftoverleverne i at håndtere usikkerhed og genvinde en følelse af kontrol samt adressering af bekymringer om familiens velvære.
Forskerne påpeger endvidere, at brugen af PRO'er til behovsvurdering, nødvendiggør kombinationen af validerede HRQOL-skalaer og åbne spørgsmål for at få en dybdegående forståelse af kræftoverlevernes udfordringer.