Forskere fastslår sammenhæng mellem D-vitamin og kræft
Der er en klar sammenhæng mellem lavere indhold af D-vitamin i blodet og højere risiko for at udvikle kræft. Det konkluderer et nyt studie, som viser, at D-vitamin påvirker kroppens immunrespons gennem de mikroorganismer, der findes i tarmen.
Studiet, som er publiceret i Science, består dels af laboratorieforsøg, dels af analyse af registerdata fra mere end 1,5 millioner dansker. Det er professor Tine Jess fra Grundforskningscenteret PREDICT ved Aalborg Universitet, der står bag den omfattende undersøgelse, i samarbejde med forskere fra Francis Crick Institute, England, og National Cancer Institute i Maryland, USA.
De engelske og amerikanske forskere har i en række forsøg vist, at mus, der får en kost med et højt indhold af D-vitamin, er mere modstandsdygtige over for kræft, og at de responderer bedre på behandlingen med immunterapi. Analysen af de danske registerdata viser på samme vis, at der er sammenhæng mellem lavere D-vitamin-niveauer og en højere risiko for at udvikle kræft, herunder mavetarm-, lunge- og urinvejskræft. En separat analyse antyder også, at kræftpatienter med højere niveauer af D-vitamin responderer bedre på immunterapi.
Effekten går igennem tarmen
Laboratorieforsøgene i studiet viser desuden, at D-vitamin påvirker tarmslimhinden og øger mængden af bakterien Bacteroides fragilis. Det gør musene mere modstandsdygtige over for kræft, da deres tumorer ikke vokser så meget.
”Der har længe været talt om, at der er sammenhæng mellem D-vitamin og kræft, men vi har manglet at få det endeligt bekræftet og forstå mekanismerne bag. Det begynder vi at kunne nu. Som noget nyt ser det ud til, at D-vitamin påvirker kroppens immunrespons gennem de mikroorganismer, der findes i tarmen,” siger Tine Jess i en pressemeddelelse.
Selvom sammenhængen mellerm lavt D-vitaminniveau og kræft er klar, er der brug for mere forskning, før der kan ændres i anbefalingerne om D-vitamintilskud, understreger Tine Jess.
”D-vitamin er vigtigt af mange grunde. Det nye er, at det ser ud til, at vi med vores kost – og med solen – kan påvirke sammensætningen af tarmfloraen og igen påvirke immunsystemet og vores risiko for og respons på at få kræft. Men der er brug for endnu mere forskning. For nuværende er der blot endnu et godt argument for at sørge for at holde ens D-vitamin indtag på et fornuftigt niveau,” siger hun.