Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Dialogmøder og temadage har styrket det tværsektionelle samarbejde i hovedstaden

Temadage, dialogmøder og en oversigt over kommunale tilbud har gjort det lettere at sende patienter fra Afdeling for Kræftbehandling på Herlev og Gentofte Hospital videre til kommunale rehabiliteringstilbud.

Ved hjælp af penge fra ’BYG BRO-puljen’ har hospitalet og ni kommuner i Region Hovedstaden formået at styrke det tværsektorielle samarbejde.

Som et led i forbedringen af det tværsektionelle samarbejde er der blevet afholdt tre temadage med deltagelse af Kræftafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital og de ni kommuner i Sundhedsklynge Midt i Region Hovedstaden. Herudover har kommunerne og Afdeling for Kræftbehandling også været på besøg hos Videncenter for Rehabilitering og Palliation (REHPA), hvor de blandt andet fik indblik i nogle af de konkrete samarbejder, der er på tværs af kommune og hospital. 

I Klynge Midt i Region Hovedstaden har otte af kommunerne eksempelvis lavet et samarbejde, der hedder ’Vi Samler Kræfterne’. Her samarbejder kommunerne om at tilbyde diagnosespecifikke rehabiliteringshold til borgere, der har haft kræft. Da de enkelte kommuner ikke har borgere nok til at oprette diagnosespecifikke hold, tilbydes hold til f.eks. brystkræft-, prostatakræft og lungekræftpatienter i stedet i udvalgte kommuner for alle relevante borgere i de otte kommuner.

En anden del af projektet har været, at alle kommuner er blevet inviteret til dialogmøder i forbindelse med opstarten af senfølgeklinikken på Herlev og Gentofte Hospital. Afdeling for Kræftbehandling på Herlev og Gentofte Hospital har desuden, med input fra kommunerne, lavet en oversigt over tilbud og kontaktpersoner i kommunerne. Den skal være med til at sikre, at borgerne får bedre tilbud, når de bliver udskrevet efter et kræftforløb, fortæller Camilla Balle, som er rehabiliteringskonsulent på Afdeling for Kræftbehandling på Herlev og Gentofte Hospital.

”Det kan være svært at overskue at skulle transportere sig til en anden adresse i sin egen kommune, når man også er i gang med kræftbehandling. Men der har vi glæde af at have et overblik over både tilbud og kontaktpersoner i kommunerne. Så kan vi sørge for, at kommunen eventuelt selv tager kontakt til en patient, når de er kommet hjem og har mere overskud til at tale om de kommunale tilbud,” siger Camilla Balle på REHPA’s hjemmeside.

Målet med dialogmøderne, temadagene og udflugten til REHPA har været at skabe et bedre kendskab til hinandens arbejdsområder og opbygge relationer på tværs af kommuner og hospital, fortæller Camilla Balle.

”Det kommer helt sikkert patienterne til gavn, når vi kender hinanden og kender til de tilbud, vi hver især har. Jeg oplever blandt andet, at lægerne ikke er så bekymrede for at spørge ind til patienternes psykosociale behov, når de ved, hvad de kan sende en patient videre til i en kommune,” siger hun.

Kultur

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.