Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Forsker: Mikroplast er nu en betydelig del af hjernens vægt

En række studier har påvist, at mikroplast ophober sig i menneskers organer, men et nyt amerikansk studie, der stadig er under peer review, viser, at plastikken især ophober sig i hjernen. Faktisk i sådan en grad, at mikroplast nu udgør en halv procent af de undersøgte hjerners vægt.

Resultatet kom som et chok for forskerne bag studiet, fortæller førsteforfatter Matthew Camden, professor i farmakologi og toksikologi ved New Mexico University.

"Det er ret alarmerende. Der er meget mere plastik i vores hjerner, end jeg nogensinde havde forestillet mig eller er tryg ved," siger Matthew Campen til mediet The Guardian.

I det nye studie, der allerede nu kan læses på blandt andet the National Library of Medicine, undersøgte forskerne vævsprøver fra lever, nyrer og hjerner fra 27 mennesker, der døde i 2016, og fra 24 mennesker, der døde i 2024. Resultaterne viser, at lever, nyrer og hjerner fra de obducerede lig alle indeholdte mikroplastik. Men også at der var mere plastik i mennesker, der døde i 2024, end i dem, der døde i 2016. Forskellene mellem de to grupper var dog ikke statistisk signifikante.

Især hjernevævsprøverne havde ophobet mikroplastik. De 91 hjernevævsprøver (fra de i alt 51 mennesker) indeholdt i gennemsnit omkring 10 til 20 gange mere mikroplast end vævsprøver fra de andre organer.

Det gjaldt især de hjerneprøver, som blev indsamlet i begyndelsen af ​​2024, hvor der var cirka 50 procent mere mikroplast i hjernen end i andre organer. I 2024-hjernerne udgjorde mikroplast i gennemsnit 0,5 procent af hjernevævsprøvernes vægt.

Øger risiko for sygdom

De fysiologiske konsekvenser af mikroplast i menneskekroppen er fortsat underbelyste, skriver forskerne bag det nye studie, men det er muligt, at mikroplastik øger cellers oxidative stress, hvilket kan føre til systemisk inflammation og en række følgesygdomme – blandt andet hjerte-kar-sygdomme og kræft. 

Forskerne nævner også en række svagheder ved det nye studie, der er under review hos Nature Portfolio. De nævner blandt andet, at de ikke kan udelukke, at vævsprøverne er blevet kontamineret af plastik fra beholdere i forbindelse med opbevaring. Andre studier understøtter dog, at mikroplast ophober sig i kroppen på dyr og mennesker. Et nyere studie har blandt andet vist, at mikroplast kan ophobe sig i lunger og øge risikoen for KOL og astma.

Professor og forsker i mikroplast Sedat Gündoğdu mener dog alligevel, at det er på tide at råbe vagt i gevær og kalde plastikforurening en global og alvorlig nødsituation.

”Det er nu bydende nødvendigt at erklære en global nødsituation" for at håndtere plastikforurening, siger han til The Guardian. Han er læge og professor ved Cukurova Universitet i Tyrkiet og forsker selv i ophobning af mikroplast i fødekæden. Han har ikke selv bidraget til det nye studie.

Kultur

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.