Jøsses, de virker altså, de nye lægemidler

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Laboratorieforsøg: Statiner sulter kræftceller ihjel

I laboratorieforsøg med humane celler har forskere ved Johns Hopkins Medicine i USA fundet, at statiner kan dræbe kræftceller ved at 'sulte dem ihjel'. Resultaterne forbedrer ifølge forskerne tidligere beviser for, at statiner kan være værdifulde til bekæmpelse af nogle former for kræft.

I studiet, som er publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences, har forskerteamet screenet cirka 2.500 medikamenter, der er godkendt af US Food and Drug Administration (FDA) for at se, hvilke der havde den bedste dræbende effekt på celler, der er genetisk konstrueret til at have en mutation i et genet PTEN, som koder for et enzym, der undertrykker tumorvækst.

Blandt de tusinder af lægemidler dukkede statiner, og især pitavastatin, op som et af ​​de midler med bedst kræftdræbende evne. De fleste af de andre lægemidler havde ingen virkning eller dræbte normale celler i samme takt som kræftcellerne. Pitavastatin forårsagede celledød i næsten alle de konstruerede celler, men i meget få af de normale celler.

Det amerikanske forskerteam kiggede derefter på de molekylære signalveje, som statiner sandsynligvis ville påvirke. Det er f.eks. velkendt, at statiner blokerer for et leverenzym, der fremstiller kolesterol, men medikamentet blokerer også oprettelsen af ​​et lille molekyle kaldet geranylgeranyl pyrophosphat (GGPP), som er ansvarlig for at forbinde cellulære proteiner til cellemembraner.

Da forskerne føjede pitavastatin og GGPP til humane kræftceller med PTEN-mutationer, fandt de, at GGPP forhindrede statins dræbende effekt, og at kræftcellerne overlevede, hvilket antydede, at GGPP kan være en nøgleingrediens til kræftcelleoverlevelse.

Derefter undersøgte forskerne celler, der er konstrueret til at mangle det enzym, der producerer GGPP, og fandt, at når cellerne begyndte at dø, stoppede de med at bevæge sig. Under normale omstændigheder bruger kræftceller store mængder næringsstoffer for at opretholde deres ukontrollerede vækst.

Efter mistanke om, at de ikke-bevægelige kræftceller bogstaveligt talt ’sultede ihjel’, målte forskerne derefter de statin-behandlede cellers indtagelse ved at tilføje et fluorescerende stof til proteiner i cellernes miljø. Normale humane celler lyste klart op, hvilket antydede at disse celler indtog protein fra deres omgivelser, uanset om forskerne føjede statiner til blandingen af ​​næringsstoffer og celler. Imidlertid indtog menneskelige kræftceller med PTEN-mutationer næsten ingen glødende proteiner efter, at forskerne tilføjede statiner. De statin-behandlede cellers manglende evne til at optage proteiner, førte altså til deres sultedød.

Forskerteamet planlægger nu yderligere undersøgelser af virkningerne af statiner hos mennesker med kræft og forbindelser, der blokerer GGPP.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift