Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Danske forskere afslører ny afgørende mekanisme for kræftcellers overlevelse

Kræftceller reparerer skader på deres cellemembraner ved at indtage den beskadigede del og derefter lukke membranen. Hvis mekanismen hæmmes i kræftcellerne med allerede kendte stoffer, dør cellerne efter kort tid.

Det viser et nyt dansk studie publiceret i tidsskriftet Science Advances

Studiet har afsløret nye afgørende detaljer til mekanismen kaldet makropinocytose, og præcist hvad der sker, når kræftcellen reparerer skader på sin cellemembran. Den nye viden om mekanismen åbner for et nyt og potentielt effektivt behandlingsmål, vurderer forskningsgruppeleder Jesper Nylandsted fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Københavns Universitet.

”Vi og andre har tidligere studeret, hvad der sker umiddelbart, når kræftcellen reparerer sig selv. Nu har vi kigget på den længere bane, hvor der sker en restruktureringsproces i cellen. Det er noget bl.a. brystkræftcellerne er ekstremt gode til, og som er afgørende for deres overlevelse. Men endnu mere interessant er det en mekanisme, som er mulig at hæmme med det rette stof,” siger Jesper Nylandsted, der har stået i spidsen for det nye studie. 

Det er særligt afgørende for kræftcellers overlevelse at være i stand til at reparere skader på deres cellemembraner, da de opstår hyppigere end hos raske celler. 

”Kræftceller har et øget behov for dette reparationssystem end raske celler, til dels fordi kræftcellerne er udsat for indre stress pga. forhøjet metabolisme. Men også når kræftcellerne spreder sig, hvor de presser sig gennem et proteingitterværk rundt om cellerne, hvilket giver skader på cellemembranen. Hvis der går huller på membranen, vil cellen tage vand op fra omgivelserne og bryde sammen, hvis cellen ikke kan reparere sig selv,” siger Jesper Nylandsted.

Stof kan slå kræftcellerne ihjel

I det nye studie har forskerholdet undersøgt, hvad der sker, når forskerne påfører kræftcellers membraner skader ved hjælp af en laser og dermed sætter gang i makropinocytose-systemet. Her viser de i flere film, der kan ses i forskningsartiklens supplerende materiale, hvordan cellen skiller den beskadigede del af cellemembranen ad i små kugler og transporterer dem ind til cellernes lysosomer, hvor de bliver nedbrudt og senere genbrugt.

Forskerholdet har i forbindelse med studiet afprøvet stoffet EIPA, som er kendt for at kunne blokere transportører i membranen og hæmme makropinocytose. Resultatet viser, at når mekanismen hæmmes, kan kræftcellen ikke længere reparere skaden og dør efter kort tid.

”Det peger på, at makropinocytose kan være et potentielt mål for en kommende behandling. Det er et langsigtet perspektiv, men det gør resultatet her interessant,” siger Jesper Nylandsted, der understreger, at selvom vi allerede nu har flere stoffer til rådighed, der kan hæmme makropinocytose, så er der lang vej til at finde et hæmmende stof, der også er tåleligt for mennesker. 

”Det er noget af det, vi skal i gang med nu. Vi vil bl.a. undersøge, om vi kan finde et stof, der virker hæmmende for mekanismen i dyremodeller uden at slå dyrene ihjel. Måske et fremtidigt lægemiddel vil kunne gå ind og understøtte andre behandlinger og modgå den behandlingsresistens, som opstår i nogle tilfælde,” siger Jesper Nylandsted.

Mekanismen kan være milliarder år gammel

Den nye forskning peger også på, at især aggressive kræftceller bruger makropinocytose herunder nogle brystkræftceller. Det hænger muligvis sammen med, at reparationssystemet giver kræftcellen mulighed for at genbruge den skadede membran, når den er nedbrudt i lysosomerne, hvad kan være nyttigt for særligt hurtigt spredende kræftceller, der kræver store mængder energi og materiale til at danne nye celler. 

”Det er et meget smart system, som nok har rødder flere milliarder år tilbage i evolutionshistorien, hvor encellede organismer skulle være i stand til at indtage molekyler ude fra og omsætte det til energi for så at dele sig. Samtidig også reparere skader på den livsvigtige cellemembran, hvis de skulle opstå. Det er ikke noget, vi ved, men mekanismen ser ud til at have rod i fundamental cellebiologi, som kræftcellerne så drager nytte af,” siger Jesper Nylandsted.

 

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard har masser af Asger Jorn-billeder til at hænge på sit kontor. Da hun var 10-11 år, blev Asger Jorns kunst en øjenåbner for hende, og siden har hans kunst givet hende inspiration.

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.