OUH sætter skub i eksperimentel kræftbehandling
På Odense Universitetshospital (OUH) har den onkologiske og den hæmatologiske afdeling intensiveret og udvidet tilbuddet om lægemiddelforsøg til kræftpatienter. Det betyder, at flere danskere med fremskreden kræft kan få eksperimentel behandling tættere på deres bopæl i Region Syddanmark.
Tidligere er kræftpatienter, som ønskede at være med til at teste nye behandlinger, primært blevet henvist til behandling på Rigshospitalet. For at give flere kræftpatienter mulighed for at få eksperimentel kræftbehandling tættere på deres bopæl, tilbyder OUH nu flere forsøgsbehandlinger med fokus på studier i tidlig fase. Her afprøver patienterne helt ny medicin, som aldrig har været testet på mennesker før, eller de tester et nyt lægemiddel kombineret med et kendt lægemiddel.
Det er OUH’s Onkologisk Afdeling R, laboratoriet på Afdeling R og Hæmatologisk Afdeling X, der samarbejder om at tilbyde flere tidlig fase studier. Som en del af indsatsen er der ansat ekstra personale, og de fysiske rammer i laboratoriet på Afdeling R er udvidet. Ud over deltagelse i fase I-studier, tilbyder Onkologisk Afdeling og Hæmatologisk Afdeling også fase II-, III- og IV-studier.
Blandt de hæmatologiske kræftpatienter er der stor interesse for at være med til at afprøve ny behandling, fortæller overlæge på Hæmatologisk Afdeling Jacob Haaber Christensen, som sammen med ledende overlæge på Onkologisk Afdeling R Karin Holmskov er en af dem, der er ansvarlige for den eksperimentelle behandling på OUH.
”Det er langt fra alle, der kan deltage i disse studier, da der ikke findes protokoltilbud til alle hæmatologiske cancertyper, og studierne har krav om, at en række kriterier er opfyldte for deltagelse. Men i takt med at vi åbner for flere forsøgsbehandlinger, og der kommer flere studier, der går på tværs af diagnoser, vil flere af OUH’s patienter have mulighed for at deltage,” siger Jacob Haaber Christensen på OUH’s hjemmeside.