Ny DSKO-formand: Vi onkologer skal skabe debatterne
Malene Støchkel Frank
Prioritering, rekruttering af onkologer og ulighed i kræft er nogle af de fokusområder, som afdelingslæge Malene Støchkel Frank fra Onkologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital Næstved og Roskilde, vil have i sin nye rolle som formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO).
Der er nok at tage fat på for Malene Støchkel Frank efter hun kort før påske blev valgt som den nye formand for DSKO.
Hun har netop overtaget posten fra Lotte Engell-Nørregård, der nåede at sidde på posten i to perioder, og ifølge Malene Støchkel Frank er det store sko at udfylde.
“Det er en utrolig vigtig post, som jeg er glad for, at bestyrelsen har valgt mig til. Det lå ikke i kortene, at jeg skulle blive den næste formand, men jeg tager udfordringen og ansvaret på mig, og jeg vil gøre mit allerbedste, for jeg ved, at det er store sko at udfylde,” siger den nye formand.
Med Malene Støchkel Frank som formand er det første gang, at formandskabet er repræsenteret fra Region Sjælland. De forrige formænd har blandt andet været fra Region Hovedstaden og Region Syddanmark.
Mine fornemmeste opgaver
Malene Støchkel Frank peger på tre centrale emner, hun som formand sammen med bestyrelsen vil have særligt stort fokus på; prioritering af ressourcer, rekruttering af personale og ulighed i kræft.
“Vi kommer til at få langt flere kræftpatienter inden for den nærmeste fremtid, og ifølge politisk hold skal det løses med prioritering. Der bliver det min fornemmeste opgave at sikre, at vi som fagfolk bliver en del af løsningen, bliver hørt og formår fortsat at være synlige i debatten,” siger hun.
Og her er det vigtigt at have ulighed i sundhed med i tankerne, som er særligt aktuelt inden for kræftområdet, hvor patienter kan være meget sårbare og skrøbelige, lyder det fra Malene Støchkel Frank.
I sit formandskab vil hun også lægge særlig vægt på, at alle onkologer føler sig hørt og repræsenteret i bestyrelsen, som hun i høj grad vil læne sig op ad. Men også at de fælles budskaber når længere ud.
“Jeg er fortaler for, at vi er så synlige som muligt og arbejder proaktivt, så vi både skaber debatterne, men også går aktivt ind i dem i offentligheden,” siger den nye formand.
Gør onkologien attraktiv
En anden udfordring bliver at sikre, at der fremadrettet bliver uddannet nok onkologer og at gøre nye medicinstuderende opmærksomme på, at der er sket meget med specialet de sieneste mange år.
“Onkologien fylder ikke lige så meget på universitet, som vi mener, det bør. Vi skal blive skarpe til at fortælle de studerende, hvilke muligheder onkologien kan give dem, og hvad vi kan tilbyde dem både i onkologien og i det tætte samarbejde med andre specialer. Og så skal vi sikre, at de studerende får gode oplevelser ude på afdelingerne,” siger Malene Støchkel Frank.
“Samtidig har onkologien ændret sig meget de sidste år fra at have med dødeligt syge patienter at gøre med få behandlingsmuligheder til i dag, hvor vi kan gøre rigtig meget. Det er et vigtigt perspektiv at have med.”
Bekymret for den kliniknære forskning
Udover de tre fokuspunkter har den nye formand også nogle områder, hun holder særligt meget af. Det gælder blandt andet den kliniknære forskning, som for alt i verden ikke må nedprioriteres i fremtiden, hvis det står til Malene Støchkel Frank.
“Den forskning, der sættes i gang i klinikken og er nær patienterne, er noget af det vigtigste, vi har. Det er ofte der, vi finder ud af nye tanker og processer, der fører til forandringer og optimerede arbejdsgange. Derfor bliver jeg bekymret, når man hører politikerne tale om at skære ned på den, fordi det er en del af den langsigtede løsning,” siger hun.
Et andet emne, som også er den nye formands hjertebarn, er fælles beslutningstagning og at reducere overbehandling. For alle punkter gælder det dog om at være tålmodig og arbejdssom, peger hun selv på.
“Vi arbejder ikke med et bestemt mål, men med større perspektiver og processer, vi gerne vil præge. Vi ved ikke, hvor det ender, men vores opgave er at gøre tingene bedre,” siger hun.
Blå Bog: Malene Støchkel Frank
Blev læge i 2007 og har været i onkologien siden 2009. Skrev ph.d. om liquid biopsy og genomisk profilering inden for avanceret ikke-småcellet lungekræft under Karen Julie Gehl og Uffe Bødtger og har siden haft fokus på de områder.
Færdiguddannet speciallæge i 2018 og har siden været afdelingslæge på Klinisk Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder på Sjællands Universitetshospital i Næstved
Har været medlem af DSKO’s bestyrelse siden 2020 og er desuden også bestyrelsesmedlem i Dansk Forskningscenter for Lungekræft og Dansk Forskningscenter for Dansk Forskningscenter for cirkulerende tumor DNA guided kræftbehandling under DCCC.
Derudover er hun medlem af specialistnetværket for uhelbredelig kræft i Nationalt Genom Center og Dansk Onkologisk Lunge Cancer gruppe.
Privat bor hun sammen med sin mand og tre børn i Vanløse og er 43 år.