Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Ung forsker vinder pris for poster om kunstig intelligens

Mathis Ersted Rasmussen

Årets posterpris, der bliver uddelt på Danske Kræftsforskningsdage, gik i år til ph.d.-studerende Mathis Ersted Rasmussen fra afdelingen for Eksperimentel Klinisk Onkologi på Aarhus Universitetshospital.

Mathis Ersted Rasmussen modtager årets posterpris for sin særligt gode evne til at gøre sin forskning let tilgængelig og forståelig.

“Her stod Mathis' poster ud, blandt andet ved at invitere deltagerne til selv at indtegne risikoorganer på skanningsbilleder,” skriver Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC), der står for kongressen, i et opslag på LinkedIn.

Mathis Ersted Rasmussens poster (abstract #14) handler om, hvordan man kan anvende kunstig intelligens (AI) i lav- og middelindkomstlande til at indtegne risikoorganer på skanningsbilleder. 

Resultaterne fra posteren viser, at kunstig intelligens kan hjælpe med at indtegne risikoorganer og samtidig reducerede risikoen for inter-observations variation (IOV), bias (contouring bias) og tid (contouring time) blandt onkologer.

Prisen blev uddelt fredag formiddag den 1. september på Danske Kræftforskningsdage, som er en af landets største tværfaglige konference, der løber over to dage med 500 deltagere.

Prisen bliver uddelt hvert år, og i år bestod dedømmelseskomitiéen af: Ulrik Niels Lassen (Ledende overlæge, Rigshospitalet og formand for komitéen, Line Bentsen (Læge, Ph.d., og sessionsansvarlig) samt en patientrepræsentant og en videnskabsredaktør. 

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.  

BØGER: Gennem historien har krop og bryster været en slagmark for skiftende meninger, holdninger og opfattelser. Og når nye generationer gør op med tidligere generationers kropsidealer, æstetik og opfattelse af, hvad det vil sige at være frigjort, bliver de mødt af modtendenser, fastslår Mette Byriel-Thygesen, etnolog og museumsinspektør. Hendes nye bog ´Brystets biografi´er ofte herligt overraskende.

BØGER: Relationen og mødet mellem læge og patient er afgørende for kvaliteten af sundhedsvæsnets ydelser, men god kontakt består af en række komplekse forhold. Ny indsigtsfuld bog sigter mod at forbedre især medicinstuderende og nyuddannede lægers evner til effektiv og  empatisk kommunikation. Bogen er ambitiøs, men har plads til forbedringer.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser fra slutningen af august en række værker af internationale og lokale billedkunstnere, som forholder sig til deres egen krops begrænsninger. De bidragende kunstnere har alle funtionsnedsættelser, én har eksempelvis dværgvækst, en anden er lam fra skuldrene og ned. 

TV: I femte sæson af den livsbekræftende dokumentarserie ´De Sjældne danskere´, får vi endnu engang lov at følge fem forældrepars imponerende indsatser for at give deres børn med sjældne og alvorlige sygdomme et godt liv, selv om børnene ikke ligner alle andre.